info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Priset för VM – 21 döda byggare: "Atmosfär av hot"

VM är snart här och Ryssland laddar för fotbollsfesten. Men enligt en ny rapport från Human rights watch har minst 21 personer avlidit under arenabyggena – samtidigt som arbetare utnyttjats och strejker slagits ner.

Fotbollsfest som har ett högt pris. Foto: Colourbox

VM avgörs i juni och fotbollsfebern stiger inför mästerskapen, som avgörs i Ryssland.

10 nya arenor har byggts i olika ryska städer, samtidigt som infrastrukturen runt arenorna har förbättrats och nya hotellkomplex skapats. Men det har skett till ett högt pris. Den oberoende internationella människorättsorganisationen Human rights watch presenterade i går en mycket kritisk rapport om hur bygget av VM-arenorna har gått till.

Läs också Skyddsombud inspekterade i Qatar: "Handlar om att skapa ett tryck"

Byggnadsarbetarna, som i många fall kommer från tidigare Sovjetrepubliker, har ofta haft tuffa förutsättningar. Human rights watch rapporterar bland annat att minst 21 arbetare omkommit under byggena. Dessutom ska många ha utnyttjats, med dåligt boende, farlig arbetsmiljö och usel lön. Hundratals arbetare har strejkat för att protestera mot orättvisorna, men har då gripits eller skickats hem av arbetsgivarna.

Så här skriver Human Rigths Watch om myndigheternas arbete under byggarbetet: ”Vi har upptäckt en atmosfär av hot, misstänksamhet och hemlighetsmakeri från lokala myndigheter och säkerhetsorganisationen runt arenorna. Många arbetare ville inte bli intervjuade eller krävde att vara anonyma på grund av att de var rädda för repressalier från arbetsgivarna”.

Organisationen anser sig ha bevis för att det finns genomgripande problem i Rysslands byggindustri. Bland annat dokumenterade man att migrantarbetare utnyttjades svårt redan 2013, när Sochi rustades för vinter-OS året därpå.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Priset för VM – 21 döda byggare: "Atmosfär av hot"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig