info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dödsfall och slavliknande arbete vid VM-bygge

Korruption, dödsfall och slavliknande förhållanden vid arenabyggandet inför fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Det rapporterar det norska fotbollsmagasinet Josimar.

Zenit arena som håller på att byggas i S:t Petersburg ska användas under fotbolls-VM har hittills blivit en dyr affär, kantad av korruption och skandaler.

Läs mer: Dödsolyckor och vilda strejker

Läs också Priset för VM – 21 döda byggare: "Atmosfär av hot"

Det är det norska fotbollsmagasinet Josimar som avslöjat hur nordkoreanska gästarbetare lever och arbetar under slavliknande förhållanden vid arenabygget. En nordkoreansk byggnadsarbetare hittades död i en kontainer utanför arenan.
– De är helt utmattade, fysiskt och psykiskt. Deras pass är omhändertagna och om de klagar vet de att det får konsekvenser för dem själva och deras familjer i Nordkorea, säger Olga Tseitlina, en rysk människorättsadvokat, till Josimar.
En av hennes klienter ska ha tjänat fem amerikanska dollar per månad. Resten av lönen tog den Nordkoreanska staten. Den ryska VM-kommittén säger dock till Josimar att alla arbetare som jobbar på arenan gör det under lagliga förhållanden.

Omfattande korruption
Arenan började byggas redan 2006 och är fortfarande inte klar. Budgeten var enligt Josimar till en början på 220 miljoner amerikanska dollar, elva år senare har den stigit till 1,5 miljarder dollar. En stor del av kostnaderna ska ha försvunnit genom omfattande korruption under bygget och slutkostnaden kan bli så hög som tre miljarder dollar enligt den internationella antikorruptions-organisationen Transparency international.

Putins propaganda-projekt
Enligt en av Rysslands ledande oppositionspolitiker i S:t Petersburg, Maxim Reznik, har bygget av arenan blivit en symbol för president Putins propaganda.
– Det är ett sätt att visa att Ryssland är störst och bäst, samtidigt som man försöker dölja de problem som finns i dagens Ryssland. Sport är det bästa sättet att skifta fokus från verkliga problem, precis som man gjorde under Sovjettiden, säger han till tidningen Josimar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dödsfall och slavliknande arbete vid VM-bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig