Publicerad 9 november 2015 12:34

"Fruktansvärda förhållanden"

Byggordförande åter i Qatar

Migrantarbetarnas villkor är lika urusla som innan, tycker Byggnads ordförande Johan Lindholm. Han reste till Doha för att se om det skett någon förbättring, men blev besviken.

- Fy fan, det är helt jävla otroligt. Varken Fifa eller qatariska staten har lärt sig någonting.
Johan Lindholm kliver in i ett rum med tio tätt hopträngda sängar. Platsen är en arbetarcamp i ett dammigt industriområde i utkanten av Doha.
Byggnadsarbetaren var med när han under vecka 45 för tredje gången besökte Doha för att granska migrantarbetarnas situation, tillsammans med svenska fackföreträdare och det globala byggfacket BWI. Målet var att på plats se vad som hänt, genom att gå ut på arbetarcamper, tala med arbetarna och ansvariga i qatariska staten, samt svenska ambassaden.

Trångt, skitigt

Totalt beräknas cirka 1,5 miljoner migranter arbeta i landet som befinner sig i en byggboom inför fotbolls-VM 2022. Men byggandet av arenorna har kantats av rapporter om dödsfall, cirka 1 800 hittills, och usla villkor för arbetarna. Samtidigt finns ett rättssystem, det så kallade Kafala-systemet som gör att arbetarna i praktiken är livegna och helt i händerna på sina arbetsgivare. Dessutom har vittnesmål efter vittnesmål visat på ovärdiga livsvillkor i boendena.
Den här campen i ett dammigt industriområde i utkanten av staden, är inget undantag.
- Det är sorgligt att se hur ni lever, säger Johan Lindholm när han slår sig ner i trängseln i ett rum och får chans att prata med en av byggnadsarbetarna.
Inte heller är det bättre på den andra campen, ett ställe dit Johan Lindholm återvänder för tredje gången. Han är skakad över att där är minst lika illa som innan. Trångt, skitigt, åtta duschar på 300 personer och urinstank.
- Man måste se det på plats för att förstå hur det är. Det är fruktansvärda förhållanden. Att människor som kommer hit med drömmar om en bättre tillvaro, utnyttjas på detta sätt, säger han.
Under BWI´s besök framkommer alltså att problemen fortsätter, med byggnadsarbetare som fråntas pass, luras på lönen och skadas utan att det rapporteras. Kafala-systemet omfattar alla.

Hoppet står till facket

Men det har skett vissa mindre förbättringar, bland annat då det gäller boendevillkor på vissa camper. Den qatariska staten har flaggat för att framöver göra vissa lättnader i Kafala-systemet, även om de fackliga företrädarna är skeptiska till om det i praktiken betyder någon förändring.
För att villkoren verkligen ska ändras anser BWI´s generalsekreterare Ambet Yuson att det måste till en fortsatt internationell stark press på både Fifa och qatariska myndigheterna.
- Det är viktigt för det smärtar dem, säger han.
För både hans och Johan Lindholms del står hoppet nu också till BWI´s eget arbete för att organisera och ge stöd till migrantarbetarna i Qatar. Migrantarbetare är förbjudna att bli medlemmar i facket i landet. Men BWI har hittat sätt för att på laglig väg ge dem medlemskap, organisera dem och ge dem olika form av stöd och hjälp. Det arbetet är i sin uppbyggnadsfas. Idag har cirka 1 300 arbetare blivit medlemmar på detta sätt, men många fler har fått hjälp.
- Medan andra mest pratat har facket verkligen försökte göra något för att åstadkomma en förändring, säger Johan Lindholm.
Byggnadsarbetaren skriver ett längre reportage från Doha i nummer 14/2015.

Nyckelord:

Byggnads

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Ska byggnads behöva till Doha och sköta deras villkor också? i och för sig en bra sak men det är nog bäst och se till det på hemmaplan först.

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 336
Ja, flera gånger 273
Nej, aldrig 61

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se