info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trots faran – VM-byggare i Qatar strejkar

De har varken fått lön eller ledighet. Gästarbetare i Qatar har strejkat för sina rättigheter, trots risker för att gripas eller sändas iväg.

Den senaste veckan har det cirkulerat flera videofilmer på Youtube som påstås visa hur hundratals byggnadsarbetare i Qatar demonstrerar för bättre villkor. Foto: Youtube

Villkoren för byggnadsarbetare i Qatar är omvittnat farliga och utsatta. Otaliga rapporter har visat på  usla förhållandena för de som bygger arenorna till Qatars omstridda Fotbolls-VM 2022.

Men få vågar protestera för de löper stora risker att gripas, fängslas eller bli hemsända.
Men nu har filmer tagna med mobilkameror spridits på sociala medier med byggnadsarbetare i Qatar som i gula västar protesterar mot sina arbetsvillkor.

Läs också Chocksiffran: Så många byggnadsarbetare kan dö för VM i Qatar

”De har inte fått betalt på fyra månader och de har inte fått någon ledighet”, berättar en röst på en av filmerna.
På de stekheta byggena ska arbetarna heller inte ha fått något tjänligt vatten.

Enligt Ekot uppskattas det finnas nära 30 000 gästarbetare i landet som bygger fotbollsarenor, hotell och infrastruktur inför fotbolls-VM. Säkerheten på byggena är ofta låg och det har rapporterats om ett stort antal döda. Ofta tas passet ifrån arbetarna och Qatars lagar ger inte rätt att ha fackföreningar.

Hiba Zayadin, researcher på Human Rights Watch, tycker att arbetarna är modiga genom att de vågar stå upp för sina rättigheter.

– Med tanke på riskerna de står inför både från regeringen som inte tillåter dem att strejka och från deras egen arbetsgivare, säger hon till Ekot.
Vad strejkerna ledde till är oklart.

Arbetarna på Qatars byggen kommer bland annat från Indien, Nepal, Filippinerna och Bangladesh. De jobbar ofta under kontrakt som ger arbetsgivarna rätt att skjuta upp utbetalning av pengar och dra in ledighet.

Läs också Lurad på allt i VM-landet: ”Åker inte tillbaka igen”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trots faran – VM-byggare i Qatar strejkar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig