info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Migrantarbetare dör i Qatar

Byggnads kräver nu tillsammans med BTI åtgärder för att stoppa de slavliknande förhållanden som pågår i Qatar inför fotbolls-VM 2022.

Fotbolls-VM ska hållas 2022 i Qatar. Den brittiska tidningen The Guardian har avslöjat hur hundratals gästarbetare i Qatar tvingas arbeta under slavliknande förhållanden. Enligt tidningens granskning har tiotals gästarbetare dött bara de senaste veckorna.
Igår eftermiddag kom Johan Lindholm hem efter resan till Qatar. Han har varit i Qatar tillsammans med det internationella byggnadsfackförbundet, BTI, för att granska arbetsmiljön för gästarbetarna.

Slavliknande förhållanden

Enligt siffror som BTI tagit del av har närmare 800 byggnadsarbetare sedan 2010 fått sätta livet till i Qatar under förberedelserna inför fotbolls-VM. Under resan har Johan Lindholm träffat migrantarbetare som bygger arenorna. De har bekräftat de upprörande uppgifter som kablades ut över världen för en tid sedan som bland annat berättar om slavliknande förhållanden och ofattbara dödssiffror bland arbetarna.

Sätta press på Qatars regering

– Nu har jag själv med egna ögon sett undermåliga byggarbetsplatser, boendecamps med sanitär misär och träffat unga män som lurats dit i tron på att kunna tjäna pengar till sina fattiga familjer hemma i Nepal och Bangladesh. Jag är berörd inpå djupet och jag kommer att fortsätta göra vad jag kan för att påverka situationen, säger Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
Efter besöket kräver nu Byggnads och BTI att FIFA sätter press på Qatars regering så att de genomför de förändringar som nu måste till för att byggarbetarna i Qatar ska få vettiga villkor.

Byggnads och BTI kräver följande

1. Raticifera ILO-konventioner om grundläggande internationella fackliga rättigheter tex rätt att organisera sig och möjlighet att inspektera arbetsplatserna.
2. Avskaffa Kafalasystemet och förbjud arbetsgivare att ta migranternas pass och de ska inte heller kunna ta avgifter.
3. Att anställningskontrakten och inforamtionen skrivs på migranternas hemspråk.
4. Inför möjlighet till sanktioner mot arbetsgivare som inte sköter sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Migrantarbetare dör i Qatar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig