info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hur mycket tjänar en ställningsbyggare 2024?

Utan ställningsbyggarna skulle branschen stanna. Ändå ligger denna stolta yrkesgrupp långt ned i byggets löneliga. Varför? Här är 7 frågor och svar om lön för dig som håller ställningarna.

Hur mycket tjänar en ställningsbyggare i lön 2024?
Kraven på ställningsbyggare har ökat. Borde det synas mer i lönekuvertet? Foto: Mostphotos (montage)

1. Hur mycket tjänar tjänar en ställningsbyggare?

Enligt SCB:s senaste lönestatistik tjänar en snickare i genomsnitt 33 100 kronor i månaden. Men Arbetsförmedlingen hävdar att snittet ligger högre, på 34 800 kronor i månaden.

Fackförbundet Byggnads har egen lönestatistik på timnivå. Under första kvartalet 2024 låg snittlönen för medlemmar som jobbar med ställningsbyggande på 214 kronor i timmen före skatt. Omräknat till heltid – som under 2024 innebär 167 arbetstimmar i månaden – ger det en lön på 35 738 kronor.  

2. Vad ligger grundlönen på?

Grundlönen för en ställningsbyggare regleras av byggavtalet, alltså kollektivavtalet mellan Byggnads och Byggföretagen. Sedan den 1 maj 2024 ligger grundlönen på 188,50 kronor i timmen eller 32 799 kronor i månaden.

Prestationslön, även kallat ackordslön, är vanligt inom vissa byggyrken men förekommer knappt för ställningsbyggare.

3. Finns det lokala löneskillnader? 

Ja, jämfört med andra yrkesgrupper inom bygg kan lönen skilja sig åt ganska kraftigt. Under första kvartalet 2024 toppar Skåne den nationella löneligan med tidlöner på 224 kronor i timmen. På plats två kommer Södermanland med 220 kronor i timmen.

Lägst löner har ställningsbyggarna i Uppland – futtiga 193 kronor i timmen.

Hur mycket tjänar ställningsbyggare i olika delar av Sverige?
Det finns stora löneskillnader mellan olika delar av Sverige. Mest tjänar ställningsbyggare i Skåne.

4. Jämfört med andra byggyrken då?

Fasadställningar är en förutsättning för en stor del av alla byggjobb och kraven på kompetens har ökat. Ändå ligger ställningsbyggare långt ned i löneligan. Bland yrkesgrupperna som omfattas av byggavtalet är just nu bara byggstädarna – tabellens strykpojkar – som ligger sämre till. Historiskt finns fördomar om att ställningsbyggande är enkelt och att företagen ”tar in vem som helst”. Så är det definitivt inte i dagsläget. Men fortfarande är det fler ställningsbyggare som jobbar utan yrkesbevis, det pressar lönerna nedåt.

5. Och jämfört med resten av arbetsmarknaden?

Medianlönen i Sverige – alltså den mittersta om lönerna för alla yrken sorteras i storleksordning – ligger enligt SCB på 34 200 kronor. Beroende på om man använder statistiken från SCB (33 100 kronor i månaden) eller från Arbetsförmedlingen (34 800 kronor i månaden) så ligger ställningsbyggare antingen precis över eller strax under genomsnittet på arbetsmarknaden.

6. Lärlingslöner för ställningsbyggare?

För ställningsbyggare krävs 30 månaders lärlingstid innan yrkesbeviset är i hamn. Lärlingslönerna regleras i byggavtalet.

Under dina första tolv månader som lärling får du 70 procent av byggavtalets grundlön. Det motsvarar 132 kronor i timmen eller 22 959 kronor i månaden.

Månad 13–24 gäller 80 procent av grundlönen, alltså 151 kronor i timmen eller 26 239 kronor i månaden. Och månad 25–30 ska lärlingen ha 90 procent, vilket betyder 170 kronor i timmen eller 29 519 kronor i månaden.

7. Har ställningsbyggare lätt att få jobb?

Konjunkturen svajar och konkurserna duggar tätt. Det påverkar hela byggbranschen. Men håll ut, det kommer att svänga! Från år 2026 gör Arbetsförmedlinen prognosen att det kommer finnas ”stora möjligheter” till arbete.


Allt om bygglöner – följ Cenneth Niklassons löneblogg!

Fel lön som ställningsbyggare?

Har du för låg lön? Om du är med i ett fackförbund så kontaktar du din närmaste fackliga företrädare så hjälper hen dig vidare.

Även om du inte är med i facket så har du rätt till de löner som byggavtalet anger, så länge företaget där du jobbar är bundet av kollektivavtal. Vet du inte om företaget har avtal? Fråga en fackliga företrädare på arbetsplatsen. Om det inte finns någon facklig? Fråga chefen! Du kan också söka på företagets namn i gratistjänsten Kollektivavtalskollen.

Om du jobbar på ett byggföretag som inte är bundet av kollektivavtal så finns det ingen lagstadgad undre gräns för hur låg lön arbetsgivaren får sätta. Ett alternativ för att få upp lönen är att löneförhandla eller byta jobb.

Ett annat alternativ – om du inte redan är medlem – är att gå med i facket och arbeta för att firman ska teckna avtal. Snacka ihop dig med kollegorna innan, tillsammans är ni starkare!

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hur mycket tjänar en ställningsbyggare 2024?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig