info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Lönekollen

Patrik en av få ställningsbyggare som arbetar på ackord – "Handlar om att vara smart"

Patrik Fredriksson från Örebro är en av få ställningsbyggare i landet som arbetar på ackord. Han snittar 265 kronor i timmen.

Patrik Fredriks­son tycker att det går bra att hålla hög säkerhet även på ackord. Foto: Privat

Landets ställningsbyggare har en genomsnittslön på 198 kronor i timmen. Patrik Fredriksson som arbetar på Xevron tjänar alltså nästan 70 spänn mer i timmen.

– Det är en betydande skillnad. Samtidigt har jag och en kollega gått på samma bygge i två år så vi är riktigt inkörda. I början låg vi på 220 kronor. Sedan har vi kommit på saker efterhand och lyckats minska arbetstiden, då har lönen ökat, säger Patrik Fredriksson.

Varför väljer du att arbeta på ackord?

– Jag tjänar mycket bättre och jag tycker inte att jag sliter mer. Skulle säga att jag håller samma tempo som jag alltid har gjort.

Men hur är det med säkerheten, hur funkar det med att stressa och samtidigt bygga ställning?

– Ja, vad ska jag säga … Det handlar om att vara smart och att planera. Jag har jobbat med det här i 30 år och jag var med på den tiden då säkerhetskraven var lägre. Men även med de nya kraven med sele så går det att planera jobben så att det flyter på bra.

Så det går bra att ha hög säkerhet och tjäna bra med pengar?

– Ja, det tycker jag.

Väldigt få ställningsbyggare arbetar på ackord. Vad bero det på?

– Det är en bra fråga. Jag vet inte, de kanske blir stressade, att jobba på ackord innebär en viss press. Alla mår inte bra av de kraven.

Men din lön tjänar du drygt 10 000 kronor mer per månad jämfört med dem som går på tidlön. Vad gör du för pengarna?

– Jag har hus, hundar och bilar så de går åt. Sedan försöker jag stoppa undan en del.


Så ser skillnaderna ut

Löneskillnaden mellan Patrik Fredriksson och tidlönen för ställningsbyggarna är hög. Vanligtvis är skillnaden mellan ackord och tidlön betydligt mindre. Så här stort är gapet mellan ackord och tidlön för några yrkesgrupper som går på byggavtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Patrik en av få ställningsbyggare som arbetar på ackord – "Handlar om att vara smart"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig