info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hugo räddade sina kollegor från Oceana-branden – med saxlift

När branden bröt ut på Oceana i Liseberg befann sig två av Hugos kollegor uppe på ett tak på badanläggningen. ”Jag var tvungen att göra något.”

Hugo räddade sina kollegor från branden
Hugo Salming visste att två kollegor befann sig på ett tak och hade problem att ta sig ner. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / Jennifer Nilsson

Hugo Salming, 26, jobbar på plåtslagarfirman Pogab, som sedan hösten 2022 har arbetat inne på badanläggningen Oceana vid Liseberg.

I måndags började arbetsdagen som vanligt för Hugo. Men under ett möte med arbetsledarna strax innan klockan tio fick han ett samtal från en av sina kollegor inne i badanläggningen, som berättade att det plötsligt vällde svart rök från en rutschkana, in i byggnaden.

– Han jobbade med dekorplåtar väldigt nära där branden började. Han såg hur det bara bolmade ut kolsvart rök från rutschkanans öppning, berättar Hugo Salming.

LÄS ÄVEN: Storbrand på NCC:s Lisebergsbygge

”Var inget alternativ”

I sin arbetsroll ansvarar Hugo för att planera vad kollegorna ska göra på arbetsplatsen. Han hade därför full koll på var samtliga personer från firman befann sig – och visste att ytterligare två personer arbetade uppe på ett mindre tak på badanläggningen.

– Vanligtvis hade de bara kunnat gå ner via bassänghallen för att ta sig ut. Men det var inte längre ett alternativ.

På taket där de befann sig hade man inte önskat sig att stå då.

Hugo sprang då så fort han bara kunde och hämtade en saxlift.

– I en sådan situation tänkte jag inte så mycket, jag var tvungen att göra något för att de skulle komma ner. Jag visste att de som vanligtvis använder liften var på rast, så jag ringde till kollegorna på taket och sa att jag var på väg.

LÄS ÄVEN: Hård kritik mot NCC:s Lisebergsbygge

”Allt borta”

Med hjälp av saxliften kom de ner och kunde ta sig till uppsamlingsplatsen. 13 minuter efter att röken först upptäcktes vid rutschkanan inträffade den första explosionen.

– På taket där de befann sig hade man inte önskat sig att stå då.

Hur känns det nu efteråt?

– Man har längtat, kämpat, väntat och lagt ner all sin energi. Precis när det ska bli klart är allt bara borta. Man är helt tom. Och att en person fortfarande saknas känns ju inte alls bra.

Under onsdagen hade polisen inte någon ny information om den man som är försvunnen sedan branden startade. Räddningstjänsten meddelade samtidigt att rasrisken fortfarande är så stor att det försvårar sökningen.

Osäker framtid

Pogab hade totalt nio anställda som arbetade heltid på Oceana när branden bröt ut. Firman hade planerat att ha sex man på plats till slutet av april. Vad som händer nu är oklart.

Mathias Mattsson, vd Pogab. Foto: Jennifer Nilsson.

– Eftersom vi är plåtslagare är vi lyckligt lottade. Vi har gjort en jättestor omstrukturering och lyckats peta in gubbarna i andra projekt vi har runt om i Göteborg. Men det är många kakelsättare, målare, elektriker, undertaksmontörer som inte har ett jobb att gå till idag, säger vd:n Mathias Mattsson.

Delar av vattenlandet skulle egentligen slutbesiktigas på fredag.

– Alla som har jobbat i det här projektet har sett fram emot att det skulle bli klart. Jag tror absolut inte att det kommer kunna öppna på flera år. Förutom att det är en tragisk händelse kommer det bli en stor baksmälla som påverkar otroligt många i Göteborg.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hugo räddade sina kollegor från Oceana-branden – med saxlift

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig