info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggen står öde efter Gärahovs konkurs: ”Alla har lämnat”

Gärahovs bygg AB har gått i konkurs. Beskedet kom som en blixt från klar himmel för de anställda. ”Vi har haft otroligt mycket att göra och fick höra att vi gjorde det bästa året någonsin”.

Öde byggarbetsplatser efter Gärahovs konkursbesked
Så här ser det ut på en av många byggarbetsplatser efter konkursen. Foto: Cenneth Niklasson

Det säger en tidigare anställd till Byggnadsarbetaren. Beskedet om vad som var på gång fick personalen på ett möte i samband med att företaget försattes i konkurs.

LÄS ÄVEN: Stort byggbolag i konkurs: ”En käftsmäll”

Det har ännu inte lämnats några konkreta svar på varför det blev som det blev. Istället sprids nu rykten och spekulationer bland personal om var bolagets pengar tagit vägen.

– Det blir så när man inte får några svar. Man märker på folk att de är väldigt irriterade och oroliga inför framtiden, säger den anställde.

Märkte ni att det var på gång?

– Nej, snarare tvärtom. Vi hade en dipp precis efter jul, men efter det har det varit så mycket jobb att det har varit svårt att få ihop det. Det har varit väldigt många projekt igång hela tiden. Och på våra veckomöten fick vi som sagt höra att vi gjorde det bästa året någonsin.

Hundratals byggen

Gärahov bedrev mängder av byggprojekt. Enligt uppgifter omkring 190 stycken på olika platser i landet, huvudsakligen i södra Sverige och Stockholm. Byggarbetsplatser som sedan förra veckan har tömts på personal.

– När vi hörde vad som hände med företaget var det bara att packa ihop sina grejer och lämna. Jag har tur och kunde dra vidare till ett annat projekt, men vad som händer med bygget nu vet jag inte. Det var säkert tio olika UE där och vi hade inte långt kvar innan allt skulle vara klart, säger en underentreprenör som vill vara anonym.

Öde byggarbetsplatser efter Gärahovs konkursbesked
Alla har åkt hem och bygget står stilla. Foto: Cenneth Niklasson

Enligt konkursförvaltaren Erik Gabrielsson finns det spekulanter som är redo att ta över flera av projekten.

–Ja, dialog pågår med flera olika aktörer och beställare. Inget är klart.

Har du landat i någon siffra ännu hur stora skulder Gärahov har och hur de är fördelade?

– Nej, nu har fokus legat på löner och försäljning och drift. Skulder tar vi senare. Jag vet att skatteskulderna var 60 miljoner kronor och skulder till leverantörerna var på cirka 35 miljoner kronor.

Locket på från ledningen

Gärahovs vd Anders Svensson vill inte säga någonting utöver vad som skrivits i pressmeddelandet i samband med konkursen.

– Som det är just nu är allt fokus på våra anställda, leverantörer och beställare. Jag vill inte lämna några kommentarer i dagsläget, säger han till Byggnadsarbetaren.

Personen som varit anställd på Gärahov i många år har nu börjat leta nytt jobb.

– Det är en tuff marknad, men jag har förhoppningar om att det löser sig på något sätt.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggen står öde efter Gärahovs konkurs: ”Alla har lämnat”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig