info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storbrand på NCC:s Lisebergsbygge: ”Helt övertänt”

En kraftig brand bröt ut på ett av NCC:s stora prestigebyggen vid Liseberg i Göteborg. "Tolv personer är skadade", säger Lisa Räng, presstalesperson på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Storbrand på NCC:s Lisebergsbygge
Lisebergs badland "Oceana" skulle invigas i sommar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det var strax efter klockan 10 på måndagen 12 februari som det började brinna på byggarbetsplatsen för Lisebergs nya vattenpark Oceana.

– Vi är på plats med ett omfattande resurspaket och har påbörjat släckningsarbetet. Det är i nuläget oklart vad som orsakat branden. Kraftig rök sprider sig västerut över delar av Göteborg, säger Jan Carlsson, vakthavande befäl på Räddningstjänsten Storgöteborg i ett pressuttalande.

LÄS ÄVEN: Hård kritik mot NCC:s Lisebergsbygge

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skickades ut med texten ”brand i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”.

Branden får stor påverkan för Göteborgs innerstad. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Byggnaden övertänd

Enligt Liseberg är byggnaden helt övertänd.

– Ja, så är det, det kan jag bekräfta. Branden startade i en vattenrutschbana i den södra delen. Hotellet är evakuerat, säger Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg.

16 personer skadade – en försvunnen

Enligt polisen var det under förmiddagen fyra personer som skadats i samband med branden. Den siffran ökade under dagen.

– Enligt våra senaste uppgifter är det nu tolv personer som är skadade i samband med branden. De har själva uppsökt sjukvård och samtliga har lindriga skador, säger Lisa Räng, presstalesperson på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till Byggnadsarbetaren.

Senare under måndagskvällen hade siffran ökat till 16 personer, samt ytterligare 6 personer som fått vård på plats utan behov av att uppsöka sjukhus. Samtidigt var en man försvunnen, vars anhöriga har underrättats av polisen.

En särskild händelse är inledd från polisens sida med anledning av branden. Just nu hanteras händelsen som en arbetsplatsolycka och grov allmänfarlig vårdslöshet.

Skulle öppna i sommar

För en knapp månad sedan fylldes de första poolerna med vatten i vattenvärlden Oceana, som var tänkt att öppna till sommaren. Bygget av vattenvärlden drogs igång av NCC i november 2020 och byggdes i nära anslutning till Grand Curiosa, hotellet som stod klart våren 2023.

Den 16 januari vred NCC och Liseberg tillsammans på vattenkranarna och började fylla de första poolerna med vatten. Pressbild: Liseberg/Jesper Wiberg

Byggnadsarbetaren har talat med Hampus Levén, Affärsansvarig badhus, på NCC Building. Han vill inte kommentera händelsen utan hänvisar till NCC:s presstjänst. 

Vi söker NCC:s presstjänst för mer information.

Artikeln uppdateras

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storbrand på NCC:s Lisebergsbygge: ”Helt övertänt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig