info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstog ölträdgård för flyktingboende – jagade bort byggjobbare: "Jag ger er en timme"

Den irländska firman renoverade ett gammalt hotell. Då blev byggjobbarna bortjagade av högerextremister som felaktigt trodde att hotellet skulle bli ett flyktingboende.

Irländska högerextremister jagade bort byggjobbare.
Mannen skriker hotfullt och viftar med händerna i ansiktet på arbetsledaren. Foto: Darren McGovern/Youtube

Byggfirman hade anlitats för renoveringar och markarbeten i anslutning till ett igenbommat hotell i den lilla orten Aughrim, östra Irland.

Men arbetet fick avbrytas när ett femtiotal bybor plötsligt strömmar in genom grindarna. I täten går den lokala kandidaten för det högerextrema partiet Ireland First. Han hävdar att hotellet ska användas för att hysa kvotflyktingar och kräver att byggjobbarna ska lämna platsen.

Jag ger er en timme. Dra åt helvete annars packar jag ihop era jävla verktyg!

Skriker och viftar

Hela händelseförloppet filmas och publiceras i högerextremisternas kanaler på nätet. Kameran zoomar in på byggfirmans logotyp. Flera av byggnadsarbetarna ser väldigt unga ut. Högerextremisterna maskar inte deras ansikten.

Kandidaten för Ireland First är lugn men andra i folkmassan är uppretade.

En man lutar sig fram mot byggföretagets arbetsledare.

– Varför står du bara där? Gå och packa ihop era verktyg, gormar mannen.

Han skriker högljutt och viftar aggressivt med händerna. Folkmassan applåderar.

– Jag ger er en timme. Dra åt helvete annars packar jag ihop era jävla verktyg!

Arbetsledaren är märkbart pressad. De unga byggjobbarna ser nervösa ut. Arbetsledaren går med på att lämna platsen.

LÄS OCKSÅ: Bingo för brittiska byggjobbare – så mycket höjs lönen

Skulle öppna ölträdgård

Efteråt hyllade Ireland First aktionen som en seger för folkviljan. Byborna vill inte ha några flyktingar, hävdar partiet.

I filmklipp från aktionen pratar boende i Aughrim om att de saknar dagarna då hotellets pub var en samlingsplats. Numera har byn inte ens ett kafé kvar.

Ironiskt nog var en ny samlingsplats precis vad som planerades. Till irländska dagstidningen The Journal säger ägarna att de till sommaren ska ”öppna en ölträdgård med matstånd”.

Längre fram är målsättningen att turister ska kunna övernatta. Tidningen har kontrollerat med myndigheterna och bekräftat att det inte finns något avtal om ett flyktingboende.

Byggfirman: ”Fruktansvärt”

Byggfirman som jagades bort är ett litet familjeföretag. En av byggnadsarbetarna berättar för The Journal att de lämnade platsen för att de kände sig hotade.

– Vi tackade nej till andra kontrakt för att kunna göra det här jobbet. Sju personer skulle arbeta här. Vi sliter hårt och försöker bara försörja oss. Det här är fruktansvärt, säger byggjobbaren.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Det här är Ireland First

Partiet Ireland first registrerades 2023 och har som huvudfråga att begränsa invandringen till Irland. Läckta gruppchattardär partiledningen deltar avslöjar ett internt samtalsklimat dominerat av rasism, antisemitism, homofobi och uppmaningar till våld

Representanter för Ireland First har upprepade gånger spridit felaktig och kränkande information om invandrare och icke-vita.

Partiet driver den konspirationsteori som brukar kallas ”det stora folkutbytet”. Konspirationen går ut på västvärldens regeringar i hemlighet försöker utplåna den vita kristna civilisationen genom massinvandring, särskilt från muslimska länder.

Ibland får detta tragikomiska konsekvenser. I maj 2023 spred partiledaren Derek Blighe uppgifter om att den irländska regeringen ”planterat ut” ”afrikanska män i vapenför ålder” i staden Cork. Det visade sig att de berörda männen tillhörde ett katolskt samfund från Västafrika som bjudits in av en systerförsamling i Cork.

Blighe har också påstått att Rysslands invasion av Ukraina är ”ett fejkat krig för att uppmuntra ekonomiska migranter att ta sig till det här landet”.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstog ölträdgård för flyktingboende – jagade bort byggjobbare: "Jag ger er en timme"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig