info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Högsta och lägsta bygglönerna 2018 – kolla ditt yrke

Vilket yrke på bygget tjänar egentligen bäst och vilken löneform fixar mest stålar till kontot? Här har du svaret.

Plattsättarna som arbetar på ackord toppar löneligan 2018. Foto: Mostphotos/Cenneth Niklasson

Nu har lönestatistiken för helåret 2018 kommit. Precis som tidigare år har de som går på prestationslön högst förtjänst. Och skillnaden ner till tidlönen är i flera fall kring 50 kronor i timmen. Störst är lönegapet mellan de två löneformerna för plattsättaren med 56:75 kronor i timmen. På ett år handlar det om en inkomstskillnad på cirka 110 000 kronor.

Plattsättarna var även den yrkesgrupp som hade högst medellön för ackordet 2018. Genomsnittet landade på 250:15. Därefter följde prestationslönen för ytterligare fem yrken. Lägst förtjänst för den löneformen hade glasmästeriarbetarna med 208:42. En yrkesgrupp som har en mycket låg ackordsandel. De flesta kör på tidlön, men det finns ett gäng glasmästeriarbetare, främst i Göteborgsområdet, som håller ackordsflaggan högt.

Läs också Lönelyft i sikte – så mycket ska lönen upp 1 maj

När det gäller tidlönen är det golvläggarna som ligger bäst till. Där hamnade medellönen på 198:07 kronor under året. I botten hittar vi maskinförarna. De orkade upp till 179:29 kronor.

Fortfarande fattas en del yrkesgrupper i statistiken. Bland annat rörmokare och plåtslagare. Men enligt det senaste beskedet från Byggnads ska fler yrkesgrupper anslutas till lönestatistiken under 2019.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Högsta och lägsta bygglönerna 2018 – kolla ditt yrke