info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dags för årets lönelyft – för vvs och kyla

Den 1 maj är det avtalshöjning av lönen. Här är påslagen som gäller alla som går på Teknikinstallationsavtalet. Kolla in hur mycket du har rätt till.

Den 1 maj är det dags för löneökning för rörmokare och kylmontörer. Foto: Mostphotos

2017 skrev Byggnads och VVS Företagen under ett treårigt Teknikinstallationsavtal. Ett avtal som var värt 6,5 procent på tre år. Och nu är det alltså dags för det tredje och sista lönelyftet som regleras av  avtalet från 2017. Löneökningen träder i kraft den första maj och avtalet gäller fram till den sista april nästa år.

För fullbetalda yrkesarbetare med fast lön ska den utgående lönen justeras upp med 3:93 kronor i timmen eller 684 kronor i månaden.

Läs också Lönelyft i sikte – så mycket ska lönen upp 1 maj

Ny nivå för den lägsta lönen blir 170 kronor i timmen eller 29 580 kronor i månaden.

För det raka ackordet så ska höjningen för riktpunkten redan börja gälla från den 1 april. Det finns tre olika geografiska områden i landet med olika nivåer på riktpunkten skiljer. För nivå 1 som omfattar Stockholms- och Uppsala län är den nya riktpunkten 191:40 kronor.

För nivå 2 som består av Dalarnas-, Gävleborgs-, Hallands-, Jönköpings-, Kronobergs-, Skåne-, Södermanlands-, Värmlands-, Västmanlands-, Västra Götalands-, Västerbottens-, Västernorrlands-, Örebro- och Östergötlands län gäller 185:40 kronor.

Och slutligen för nivå 3 som omfattar Blekinge-, Gotlands-, Jämtlands-, Kalmar och Norrbottens län är den nya riktpunkten 179:90 kronor.

För isolerings- och industriackordet är den nya riktpunkten 185:40 kronor och för sprinklerackordet 191:40.

Läs också Högsta och lägsta bygglönerna 2018 – kolla ditt yrke

Vill du veta mer om din lön och mycket annat som rör din ersättning på bygget så gå med i – Din lön på bygget – Facebooksidan för alla på bygget som vill hålla koll på lönen.

För övriga arbetare som inte är fullbetalda ser årets avtalshöjning ut så här:

Alla med fördelningstal 0,65 ska få 2:55 kronor mer i timmen eller 445 kronor i månaden. De med föredelningstal 0,75 ska ha 2:95kr/tim och 513 kr/mån. Och slutligen fördelningstal 0,90 där lönehöjningen innebär 3:54 kr/tim eller 616 kr/mån.

Och precis som under de senaste två åren kommer det att sättas av en extra pensionsavsättning även i år. Det här året ligger avsättningen på 0,3 procent. Över hela treårsperioden som avtalet från 2017 omfattar så handlar det om sammanlagt 0,9 procent i extra pensionsavsättningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dags för årets lönelyft – för vvs och kyla

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig