info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönelyft i sikte – så mycket ska lönen upp 1 maj

Den första maj ska lönen upp ett snäpp. Här kommer siffrorna för dig som arbetar på byggavtalet.

Den 1 maj ska lönerna justeras för alla på bygget som arbetar på det stora byggavtalet. Foto: Mostphotos

Årets lönehöjning är den sista av tre från avtalet som Byggnads och Sveriges Byggindustrier tecknade under avtalsrörelsen våren 2017. Värdet på treårsavtalet var 6,5 procent. Och den är gången gäller alltså lönelyftet från den 1 maj i år till den sista april 2020.

Den utgående lönen för yrkesarbetare som går på byggavtalet ska upp med 3:73 kronor i timmen eller 649 kronor i månaden. Samtidigt ska grundlönen justeras till 163:50, vilket innebär att den ökar med 4 kronor i timmen. Grundlönen ska höjas till 28 449 kronor.

Läs också Här är alla överens – ger drömläge för laget

För alla som kör med prestationslön gäller följande. Fasta delen för premieackordet ska höjas med 3:73 kronor i timmen. Samma sak gäller för resultatlön. Höjningen gäller för allt arbete som utförs från den dagen lönehöjningen slår igenom. Premiedelen ska däremot inte räknas upp. Och det gäller både premien för alla på premieackord och för resultatlönepremien för er med resultatlön. Arbetar du på rakt ackord ska pengarna räknas upp med 1,87 procent.

Är du snickare? Missa inte FB-gruppen – Snickare på bygget

För alla som arbetar i yrken som har centralt fastställda listor gäller följande:

Ackordsriktpunkten för plattsättare ska höjas till 170:39 kronor i timmen.

För undertaksmontering är den nya riktpunkten 179:07 kronor gällande rent ackord och 173:30 för arbete på den förenklade listan.

Läs också Dags för årets lönelyft – för vvs och kyla

För alla takläggarna ska den fasta delen justeras upp till 63:26 kronor i timmen och riktpunkten till 107:76.

Ställningsbyggarna kan se framemot en ny fast del på 109:74 kronor och en riktpunkt på 83:74.

För golvläggarna ska kombilistan räknas upp enligt följande. Procentsatsen ska upp från 19,18 procent till 21,41 procent. Samtidigt ska den fasta kombipremien höjas upp till 118:68 kronor.

För städpersonal ska utgående lön för alla med fördelningstal 0,75 upp med 3:73 kronor i timmen vilket motsvarar 649 kronor i månaden. Den nya grundlönen hamnar på 21 337 kronor i månaden.

Under parternas uppgörelse 2017 kom de överens om en ny extra pensionsavsättning. Första året var avsättningen 0,4 procent, det andra 0,3 procent och nu den 1 maj handlar det om ytterligare 0,3 procent.

Läs också Lönelyft för maskinförare - så mycket ska du minst ha

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönelyft i sikte – så mycket ska lönen upp 1 maj