info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Att bry sig om andra förbättrar också för dig

Medan snöflingorna yr över Stockholm går jag även i dag förbi byggarbetsplatsen som ligger på väg till tunnelbanan i min lilla förort. Ibland stannar jag nyfiket och tittar på en stund. Det går lätt att höra att majoriteten av dem som lägger bottenplattan och får betongstänk på de gröna arbetskläderna, pratar ryska.

”Sanningen är att utan laglig arbetskraftsinvandring skulle en stor del av alla byggen, som också ger jobb till många svenskar, inte dra igång." Foto: Mostphotos

Jag kan förstå att det upplevs som skrämmande för många. Vad händer med våra jobb liksom?

Vi påverkas alla av den så kallade gigekonomin där företag hyr in billig arbetskraft från andra länder i stället för att betala skäliga löner enligt svensk modell.

Men det blir inte bättre för att vi tjatar om stängda gränser och ser ned på dem som kommer hit. För sanningen är att utan laglig arbetskraftsinvandring skulle en stor del av alla byggen, som också ger jobb till många svenskar, inte dra igång. Det saknas helt enkelt folk.

Samma sak gäller för många andra funktioner i samhället; Gatorna skulle inte bli plogade, matkassarna inte levererade, laboratorietesten inte analyserade och elledningarna inte lagade.

Deras villkor är alltså även våra villkor.

Och är det något året med corona har lärt oss, så är det just det. Hur oerhört beroende vi är av varandra. Det är genom att stötta varandra och dela med oss av kunskap som både virus och fusk ger vika. Först då kan vi försvara och skapa system som passar åt oss alla.

Under 2021 önskar jag mig därför lite mindre gnäll från dem som redan har det bra och mycket mer engagemang från oss alla. För en sak är säker. När vi bryr oss om andra, förbättrar vi också livet för oss själva. Det är väl det som brukar kallas för att delad glädje är dubbel glädje. Det gäller så klart också de ryska arbetarna på bygget där jag bor.

Äntligen kan man buda hem mat med rent samvete. Foodora är nära att teckna kollektivavtal.

Varför är det så svårt med det som är annorlunda? Våga anställa de nyutbildade ensamkommande ungdomarna. De behövs inom bygg.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig