Publicerad 18 april 2017 06:00

Se upp för inkomsthålet

Lätt att tappa offentliga försäkringarna

En missad semesterdag eller ett felifyllt intyg. Så lätt kan du tappa alla dina rättigheter till den offentliga sjukförsäkringen, precis som de cirka 80 000 som drabbas varje år.

Snickaren Pentti Lindberg stängdes av från sjukförsäkringen på grund av några dagars ledighet. Han är inte ensam, de snåriga reglerna drabbar alla som i okunskap om regelverket, missar att skydda sin försäkring. Detta inträffar oftast vid övergångar mellan till exempel föräldraledighet, studier, jobb, arbetslöshet eller sjukskrivning.
Pentti Lindberg kastades ut ur systemet strax innan han skulle opereras för diskbråck. Orsak: Några dagars ledighet efter ett jobb i Norge.

Försäkringskassan måste kunna ge rätt information om vad som gäller. Jag fick fel information, men Försäkringskassan fick ändå rätt i domstol, det är helt vansinnigt", säger snickaren Pentti Lindberg. Foto: Anna Sigge

Pentti Lindberg arbetade som snickare på ett bemanningsföretag i Norge. Efter det tillfälliga jobbet, tog han ledigt några dagar. Fyra vardagar senare anmälde han sig på Arbetsförmedlingen i hemstaden Borås och fick a-kassa. Någon vecka senare opererades han för diskbråck och anmälde sig till Försäkringskassan. Responsen från Försäkringskassan dröjde, och efter tre månader kom beskedet: "du kan inte få sjukpenning eftersom du har 0 kronor i sjukpenninggrundande inkomst", (SGI).

Chockad

– Jag blev chockad. Jag hade ju vänt mig till Försäkringskassan flera veckor innan jag slutade jobbet i Norge för att rådfråga hur jag skulle göra, säger Pentti Lindberg. Av Försäkringskassan fick han vid mötet veta att han skulle spara lönespecifikationerna, arbetsgivarintyg från Norge samt intyg från a-kassan. Han fick också hjälp med en uträkning vad han skulle få i ersättning, han skulle få 80 procent av a-kassan, cirka 14 800 kronor per månad.
– Jag frågade tre personer, en kundmottagare, en handläggare, och person i chefsposition som jag uppfattade som "den som visste". Ingen sa något om att jag var tvungen att anmäla mig arbetslös omedelbart efter att jag slutat jobbet i Norge, säger Pentti.

Läs mer:
-SGI - ett kritiserat system
-Så gör du för att behålla försäkringarna
-Så svarar socialförsäkringsministern på kritiken

Pentti tycker att reglerna är märkliga eftersom det är ganska vanligt att arbetstagare får semesterpengar när de avslutar ett tillfälligt jobb och därför tar några dagars ledighet. Så Pentti bestämde sig för att överklaga Försäkringskassans beslut till förvaltningsrätten.
– Jag tänkte att domstolen kommer att förstå att jag fått fel information, att jag inte gjort ett avsiktligt fel, säger han. Vill du läsa fler liknande artiklar? Gå med i Facebookgruppen "Dina försäkringar på bygget".

Men förvaltningsrätten och kammarrätten gick på Försäkringskassans linje. Pentti borde ha skyddat sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, genom att anmäla sig första arbetslösa dagen till Arbetsförmedlingen och vad Försäkringskassans personal informerat honom om, hade ingen betydelse i målet.
– Det är ju horribelt att man själv är ansvarig för att kolla om Försäkringskassans information är riktig. Ska vanliga Svenssons förväntas kunna tolka lagtext?

Fick ta av besparingar

När det blev dags för operation stod Pentti utan sjukpenning och blev tvungen att ta av sina besparingar för att betala sina räkningar.
Pentti Lindberg är inte den enda som råkat falla ner i SGI-träsket. En mamma berättar att hennes son, numera byggnadsarbetare, var inskriven i aktivitetsgarantin. Målet under garantin var att komma ut på praktik eller komma igång med studier. Sonen kom in på en yrkesutbildning och berättade detta för sin handläggare på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlaren skrev då ut honom från aktivitetsgarantin och tog inte reda på när utbildningen började. Det blev ett glapp mellan ersättningen från aktivitetsgarantin och studierna och SGI:n nollades. Det hjälpte inte att sonen kontaktade Arbetsförmedlingen för att rätta till felet några dagar senare. Ärendet överklagades, men det hjälpte inte. SGI:n var nollad.

"Tänk om han blivit skadad"

– Tänk om han hade blivit allvarligt skadad eller sjuk under de åren han gick i skolan. Då hade han inte haft någon ersättning från sjukförsäkringen alls, säger mamman. När Byggnadsarbetaren ringer runt till Byggnads regionala försäkringshandläggare som hjälper medlemmar med försäkringsfrågor, visar det sig att det finns många olika tillfällen då försäkringsskyddet plötsligt kan nollas. Typfallet är en medlem som får sjukpenningen indragen från Försäkringskassan men som fortfarande är sjukskriven av en läkare. Läkaren säger att det behövs ytterligare tid till rehabilitering och vila.

Stor risk vara sjuk

När medlemmen uppmanas av Försäkringskassan att söka ett lättare arbete hos Arbetsförmedlingen säger medlemmen till arbetsförmedlaren att hen fortfarande är sjukskriven och inte kan söka jobb ännu. Detta leder till att arbetsförmedlaren sätter koden "Arbetssökande med förhinder" på personen. När personen senare söker sjukpenning, kanske ett år senare, för en annan åkomma, kommer det fram att personen har ett glapp, på grund av att hen inte ställt sig till arbetsmarknadens förfogande första dagen efter att sjukpenningen drogs in. Grundregeln är att det inte får finnas glapp mellan olika ersättningar, inte en enda dag.
Vill du försäkra dig om att inte åka ner i inkomsthålet?
Kolla fallgroparna här.

Det här är SGI, Sjukpenninggrundande inkomst:

 • Du behöver ha en sjukpenninggrundande inkomst för att få ta del av de allmänna socialförsäkringarna i Sverige. Försäkringskassan beräknar din förväntade inkomst under kommande 6 månader.
 • 2015 fick 80 000 svenskar beslut från Försäkringskassan om noll (0) kronor i sjukpenninggrundande inkomst.
 • Det innebar att de inte längre hade rätt till sjukpenning, inte rätt till föräldrapenning på sjukpenningnivå, ingen ersättning vid vård av sjukt barn, ingen närståendepenning, ingen rehabiliteringspenning, samt en rad andra ersättningar.

Tyck till! Kommentera artikeln

Läs mer:

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Världens bästa land? Jo, pyttsan. Inte i detta hänseendet vad gäller socialförsäkringen.

 2. Var kan man läsa den lag som reglerar och beskriver detta svek mot arbetstagare?

 3. Hej Hoberga!
  Jag har inte granskat lagarna som styr Försäkringskassans beslut. Däremot har jag läst domar från Förvaltningsrätter och Kammarrätter, och domstolen ger i de flesta fall Försäkringskassan rätt.
  Penttis mål i domstolen grundade sig på:
  24 kap 2§ socialförsäkringsbalken
  25 kap 2 och 3 §§ socialförsäkringsbalken
  26 kap 9 och 13 §§ socialförsäkringsbalken
  Förordningen (2000:1418) om tillämpningen av vissa skyddsbestämmelser för sjukpenninggrundande inkomst
  113 kap 7§ socialförsäkringsbalken.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 439
Ja, flera gånger 416
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se