info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Verktyg från förr: ”Design som en Volvo och lådan alla minns”

De ser tunga och klumpiga ut, men en gång i tiden var de här verktygen en dröm för varje byggnadsarbetare.

Den här borrmaskinen måste man bara älska. Men det var inte maskinen som var en nyhet i början av 1980-talet, utan handtaget. Ett helt nytt vibrationsdämpande handtag kom ut på marknaden. Hälften av vibrationerna skulle försvinna. Namnet då? Jo Sungrip och handtaget passade till nästan alla maskiner.

Läs också Byggkranar från förr – då supermoderna med senaste tekniken

Mycket har hänt sedan 1974, men även förr fanns det verktyg som var effektiva. Den här handklingan från Holz-Her jobbar så att sågspånet sprutar. Den var säkert till god hjälp på jobbet, som här vid formsättning.

Kolla formspråket. Påminner en hel del om en Volvo 240. Sådär lagom fyrkantig. Bilen kom några år före den här kombihammaren från Hilti.

Här en brukblandare. Splitter ny visas den upp på en byggarbetsplats 1964. Riktigt snygg måste jag säga, men frågan är om den blandade bra. Någon som vet?

Läs också Plåtslagarna från förr – "Grov nonchalans utan livlina"

Sticksågar har verkligen funnits längre än man tror. Den här modellen är från 1967. Sågbladets pendelrörelse var justerbart i tre olika lägen. Maximal pendelrörelse var 60 millimeter. Och som ni ser på bilden – tekniken att jobba sig ner genom materialet utan borrmaskin fanns redan på den tiden.

Avslutningsvis den här verktygslådan. Alla som kämpat sig igenom byggprogrammet känner igen både lådan och flera av verktygen. Just den här kommer från början av 1980-talet. Är du snickare? Har du lådan kvar? Gå in i Facebookgruppen ”Snickare på bygget” och lägg upp en bild på din låda.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Verktyg från förr: ”Design som en Volvo och lådan alla minns”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig