info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Ny bärsele för bygget

En ny bärsele för att bära skivor runt 20-30 kg ska skona byggarbetares axlar. Just nu testas den av Skanska Rental.

Jonas Sjödin demonstrerar bärselen ProCaddie. Foto: CLM Construction

ProCaddie är en ny bärsele för byggnadsarbetare som bär på skivor i trä eller metall. Tanken är att den ska skona kroppen utan att arbetet går långsammare. Bakom produkten står Fredrik Sjödin och hans företag CLM Construction Product.

– Det började med att en vän till mig som är snickare pratade om att de skär sönder händerna när de bär metallskivor. Sedan kom idén till bärselen från Herren själv som jag brukar säga. Men jag har fått hjälp av min vän att utveckla produkten, säger Fredrik Sjödin.

Läs också Verktyg från förr: ”Design som en Volvo och lådan alla minns”

En litauisk firma syr västarna och ett Malmöföretag gör krokarna. Just nu testar Skanska Rental ProCaddie. Om testet faller väl ut och intresse finns har Fredrik Sjödin kapacitet att leverera upp till 500 bärselar i månaden.

Här ser man hur kroken används.

Men hur är den att använda, det ser lite otympligt ut?

– Den är väldigt bekväm, det stora hålet i ryggen gör att den inte är varm så du kan ha den på dig hela dagen. Och man kan göra jobbet på samma tid som innan med mindre ansträngning.

Slår man inte i knäna när man går?

– Nej, kroken är rätt mjuk och flexibel för att du ska kunna ha skivan längre ifrån dig. Du kan gå precis som vanligt när du bär en skiva.

Det går även att flytta kroken så att man kan bära skivan på sidan.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Ny bärsele för bygget