info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Plåtslagarna från förr – "Grov nonchalans utan livlina"

60-talets "robotmaskiner", höghöjdsarbeten med vacker utsikt och en bild som väcker irritation efter att den visats på TV. Här är de bästa plåtslagarbilderna från Byggnadsarbetarens arkiv.

1964. Irritation i Byggnadsarbetaren efter att följande bild "distribuerats i pressen" samt även visats i TV. "Ger den reflekterande betraktaren ett intryck av grov nonchalans utan livlina" står att läsa. Arbetet är en taktäckning vid Klara kyrka i Stockholm. Foto: Per Wesslén

1968. ↓ Omtäckning av tornet till S:t Jacobs kyrka vid Kungsträdgården.

Foto: Okänd

April 1959. ↓ En artikel om att timlönerna för plåtslagare i Stockholm ska öka med 25 öre bildsätts med detta fotografi från okänt år.

Herbert Backofen.

1968. ↓ Plåtslagaren Paavo i arbete 75 meter över havsytan. Plats: Utkikstornet Bredablick, Skansen i Stockholm. Här byts takplåten från 1874 ut. Totalsumman för hela arbetet med taket landade på 59 700 kronor.

”Bredablick”, Skansen i Stockholm. Foto: Okänd

1965. ↓ Arbeten på Mäster Mikaels gata på Södermalm i Stockholm.

Foto: Okänd

Juli 1963. ↓ Den 73 meter höga skorstenen vid värmecentralen plåtbeläggs i den snabbt växande Göteborgsförorten Västra Frölunda. Att nå skorstenens topp med hiss/arbetsbrygga tar hela 40 minuter enkel väg står att läsa i tidningen.

Västra Frölunda. Foto: Okänd

1970 ↓ Harry Carlsson, en betongarbetare, ”leker” plåtslagare och skär till en aluminiumplåt till ett ladugårdstak i Harpsund. Spana in skyddsbrillorna!

Foto: Studio Roland AB

Juni, 1963 ↓ ”’Robotmaskiner’ revolutionerar plåtslagarns taktäckningsarbete” lyder rubriken i Byggnadsarbetaren. Här illustrerad av en elektrisk driven takfalsmaskin som jobbar med en hastighet av fyra meter i minuten på ett tak på Drottninggatan i Stockholm.

”Robotmaskiner” revolutionerar 1963. Foto: Okänd.

År 1953 ↓ Bleck- och plåtslagare Firma Algot Svensson på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.

Foto: Lennart af Petersens. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/22216

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Plåtslagarna från förr – "Grov nonchalans utan livlina"