info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tabu må dåligt på bygget: "Ska klara sig själv"

Fler söker hjälp för att de mår dåligt på bygget. Men på arbetsplatserna är det fortfarande få som vågar ta upp problemen.

– Det är inte något man pratar om generellt på arbetsplatserna, säger skyddsombudet Karl Paine.

Karl Paine och Jens Rundlöf. Foto: Johan Fyrk

Galaxen, som hjälper skadade i byggbranschen med anpassat arbete, har uppmärksammat en trend. Allt fler som söker stöd har problem med psykisk ohälsa.

På Byggnads kongress i helgen var manliga byggnadsarbetare som mår dåligt ett hett diskussionsämne. Karl Paine, skyddsombud på Peab i Växjö, la fram en motion om att förbundet borde jobba för att företagshälsan ska bli bättre på psykisk ohälsa. Så här skrev 26-åringen: ”Män är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Detta är ett allvarligt problem som i allra högsta grad är ett problem som berör byggnads medlemmar … Med obligatoriska besök hos företagshälsan och med ett perspektiv som inte bara berör kroppen utan också de mentala – kanske vi räddar liv.”

Läs också De sover bäst på bygget – oväntad vinnare

Flera förtroendevalda gick upp i talarstolen och försvarade hans motion. En av dem var Jens Rundlöf, som berättade om en bekant i byggbranschen som sedan tonåren levt med psykisk ohälsa:

– Det har varit självmordsförsök, psykologer och stöd i skolan. Det var inte så att den här psykiska ohälsan på något sätt försvann bara för att han kom till byggbranschen. Det fanns ingen företagshälsovård som kunde fånga upp honom och hjälpa honom, sa Rundlöf från scenen och utvecklade sedan sitt resonemang:

– Med tanke på den machokulturen som vi har haft i vår bransch, så kunde inte den här personen säga till sin kollega ”du, jag mår jävligt dåligt idag, så jag måste tagga ner lite.”

Rundlöf berättar att han tycker att Byggnads har gjort mycket i frågan, bland annat med projektet ”Stoppa machokulturen”.

– Men vi kan göra mycket mer, säger han.

Karl Paine fick mycket positiv respons på sitt förslag.

– Det har kommit fram folk till mig och pratat. De bekräftar min bild. Det känns bra att vi är flera som tar upp de här sakerna, säger han.

Är psykisk ohälsa bland män ett ämne som annars är tabu?

– Verkligen. Jag skulle inte säga att det är något man pratar om generellt på arbetsplatserna. Det är nog inget man pratar om med sina kompisar heller. Men så behöver det inte vara.

Jens Rundlöf bekräftar den bilden.

– Det är svårt att prata om att man mår dåligt i den miljö vi har ute på byggena, där man är stark och ska klara sig själv. Det är samma sak i samhället i stort, män får inte prata om känsliga saker enligt normen, säger han.

Karl Paines motion fick bifall i att ”Byggnads på ett tydligare sätt ska jobba och påvisa den psykiska ohälsan”. De delar i motionen som handlar om hur företagshälsan ska påverkas bifölls däremot inte.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tabu må dåligt på bygget: "Ska klara sig själv"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig