info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De sover bäst på bygget – oväntad vinnare

Efter en fantastisk sommar är hösten till slut här på riktigt. Mörker, kyla och regn sliter hårt på byggnadsarbetare, som behöver all sömn de kan få för att återhämta sig. Vi kollade vilka som sover bäst på bygget.

En snabb tupplur på jobbet kan göra underverk, enligt sömnforskaren John Axelsson. Foto: Mostphotos/Stockholms universitet

Mörkret sänker sig över Sverige. När du är på väg till byggarbetsplatsen på morgonen kanske solen ännu inte har gått upp. Då blir det ännu viktigare att få en god natts sömn.

Sömnexperten John Axelsson, professor på Stressforskningsinstitutet, berättar att det finns en grupp som normalt måste sova längre än andra.

Läs också Tabu må dåligt på bygget: "Ska klara sig själv"

– De som jobbar hårt fysiskt har ett större behov av sömn, säger han.

Som tur är leder också det ökade sömnbehovet till fler sömntimmar i de flesta fall.

– De som jobbar med kroppen sover generellt sett bättre. När man är fysiskt aktiv och kanske är oftare utomhus, får man ett bättre behov av sömn och en bättre balans. Det är färre av de fysiskt aktiva som har insomni-relaterade sömnproblem än andra.

John Axelssons forskning stämmer väl överens med SCB:s undersökning om sömnbesvär orsakade av arbetet. Där ligger byggbranschen bra till. I gruppen ”byggnads- och anläggningsarbetare” har endast 4,1 procent i undersökningen sömnbesvär på grund av jobbet, vilket ger dem en femteplats på listan.

Mer förvånande är att en annan grupp på bygget ligger bäst till av alla, nämligen maskinförarna. Trots gruppens mer stillasittande arbete har endast 2,9 procent jobbrelaterade sömnproblem. Det är bara restaurangbiträden som sover lika bra som maskinförare, enligt undersökningen.

Läs också Kontroller kan rädda händerna på bygget

Trots att byggnadsarbetare generellt sover bra, kommer de inte undan andra sömnproblem.

– Även de som jobbar fysiskt kan få problem med sömnapné och andningsuppehåll, säger John Axelsson.

Eftersom byggarbetare måste hålla fokus på jobbet för att inte utsätta sig själv och andra för fara. Efter en natts dålig sömn kan koncentrationen påverkas kraftigt i negativ riktning. Men en tupplur under rasten kan få tillbaka förlorat fokus.

– Det är ett bra sätt att hålla sig pigg och fräsch under dagen. Det räcker med att slumra till 5–10 minuter ibland, säger John Axelsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De sover bäst på bygget – oväntad vinnare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig