info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stridsfrågan: DIN arbetstid på bygget

Vem ska bestämma över dina arbetstider? Frågan är het i årets avtalsrörelse. Facket och arbetsgivarna drar åt helt olika håll.

Mats Åkerlind, Byggföretagen vs Torbjörn Hagelin, Byggnads gör upp om vem som ska styra arbetstiden på bygget. Foto: Byggföretagen/Byggnads

I tisdags bytte Byggföretagen och Byggnads krav inför de stundande avtalsförhandlingarna. Arbetsgivarna lyte fram att Byggavtalet ”behöver anpassas för företagets och deras anställdas egna behov”.

De menar att byggbolagens egna medarbetare, representant för bygglaget eller MB-grupp ska få mer inflytande genom att de i större utsträckning ska kunna träffa överenskommelser om arbetstider.

Läs också Byggföretagens avtalsbud: ”Flexibilitet och andra lönemodeller”

– Det är viktigt av flera skäl. Vi tycker att det är rimligt att de som är direkt berörda även hanterar frågorna. MB-grupper har idag ansvar för att hantera medarbetarnas anställningstrygghet och kan man hantera en sådan fråga så kan man också hantera frågor som rör arbetstid, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen.

De verkar inte förstå hur det ser ut i företaget

Enligt nuvarande regler är ofta Byggnads regioner motpart i förhandlingar om arbetstider. Samtidigt finns det undantag, redan idag kan besluten om arbetstid tas lokalt ute på företagen:

  • Om regionen ger ut en fullmakt till en förtroendevald
  • Om det inte handlar om någon längre period.

Mats Åkerlind säger att Byggnads regioner i dag inte vågar släppa ifrån sig beslutanderätten till de fackligt förtroendevalda i företagen.

– Det är nästan så jag tror att ombudsmännen är rädda om sina egna anställningar om jag ska vara ärlig. Samtidigt är de inte tillräckligt insatta och tar därför ofta det säkra före det osäkra. Det leder ofta till dåliga beslut. De verkar inte förstå hur det ser ut i företaget och där tror jag att MB-grupper och egna anställda har mycket bättre kunskap, säger Mats Åkerlind.

Läs också Byggfackets lönekrav – så mycket kan du få

Ett kraftigt angrepp från arbetsgivarna

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin säger till Byggnadsarbetaren att arbetsgivarna kommer få ”tvärnej” på deras yrkande om att lägga ut ansvaret om arbetstiderna mer lokalt.

– De här kraven är ett kraftigt angrepp från arbetsgivarna i ett försök att få bort Byggnads som organisation.

När det gäller Mats Åkerlinds uttalade om att Byggnads ombudsmän är rädda om det egna jobbet och fattar dåliga beslut säger Torbjörn Hagelin att ”det är rent skitsnack”.

– Vi har sagt att vi kan lägga ut beslutet på MB-gruppen efter fullmakt men om inte företaget har ambitionen att sköta det på ett riktigt sätt så lägger vi inte ut beslutet lokalt. Det är därför det ligger kvar hos regionen. Det här snacket är bara ett försök från Byggföretagen att gömma den verkliga intentionen som de har i sina yrkanden: Att de vill flytt makten över arbetstiden bort från Byggnads.

Byggnads anser att den allt friare utläggningen av arbetstiden gått för långt.

Samtidigt som arbetsgivarna vill flytta ut makten mer lokalt har facket egna yrkanden som bygger på att den allt friare utläggningen av arbetstiden gått för långt.

– Det bestämde vi redan efter förra avtalsrörelsen, säger Torbjörn Hagelin.

Facket yrkar därför nu på att arbetstiden endast kan läggas ut dagtid, måndag till fredag. För arbete på helgen kräver de en uppgörelse med berörd region.

Varför är det viktig att Byggnads regioner är motpart och inte den enskilda snickaren?

– Det blir en väldig obalans i makten om en ensam anställd ska förhandla om arbetstider. Om arbetsgivaren kommer och säger till den här snickaren att du ska jobba mellan 15:00 och 23:00 och snickaren svarar att det inte går, kanske arbetsgivaren säger att de inte har något jobb till den här personen. Arbetstagarna riskerar att bli utsatta. Det kan inte stå emot på samma sätt som en region kan göra.

Att arbetarna skulle hamna i ett knivigt förhandlingsläge håller Mats Åkerlind inte med om.

– Nej, det ser jag inte. Så som vi vill göra, så ser det ut i alla andra branscher. Det är naturligt att de som är anställda tar hand om alla vardagsfrågor som rör dem direkt. Det är märkligt att de frågorna ska hanteras av ombudsmän.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stridsfrågan: DIN arbetstid på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig