Steg för steg – Så gör du snickaren riktigt, riktigt irriterad
De ser sig ofta som kungar på bygget. Vill du ge dem en liten läxa? Här får du några enkla tips på hur du retar gallfeber på en snickare.
1. Gipsskivor blir till arbetsbord
Du som är rörmokare har goda möjligheter att jaga igång snickarens adrenalinproduktion. Kolla särskilt in en sån snickartyp som planerat sitt jobb noga och som därför laddat upp med massor av gipsskivor när det ska skruvas gipsväggar. När du ser att snickaren går iväg för att fika tar du tillfället i akt. Du behöver ju ett arbetsbord, eller hur? Lägg ut alla dina ritningar och verktyg på gipsbunten. Ta gärna hjälp av elektrikern som också säkert behöver ett bord för sina ritningar. Ni ligger ju efter med installationerna och behöver bord, eller hur? När snickaren kommer tillbaka tittar ni oförstående på personen, vadå? Gipsskivorna skulle väl användas senare? ”Detta är mer vanligt än ovanligt. Då får man säga ’ursäkta, ursäkta …’ man vill ju inte kasta iväg ritningarna”, säger en snickare på Skanska.
2. Skoja till det, platschefen
Platschefen har utmärkta möjligheter att skoja till det. När gipsväggen är klar och snickaren precis dragit i sista skruven, då gäller det! Tajmningen är viktig här. Då dyker du plötsligt upp, tittar oskyldigt på snickaren och säger, oj då, tittade just på ritningen, väggen ska vara 30 cm till höger. ”Det är en klassiker. Alla har nog varit med om det, väldigt irriterande”, säger Skanskasnickaren.
3. Är du arkitekt?
Då finns det en given trigger. Rita in ett ventrör som är 150 mm i en vägg. Samtidigt anger du bredden på väggen: 95 mm, och snickaren tvingas lägga tid på att lösa problemet. ”Detta händer då och då. De flesta har nog varit med om det. En arkitekt har bra betalt. När vi får lägga en massa timmar på något som arkitekten borde tänkt ut från början blir man lite irriterad”, säger snickaren Mats Prytz.
4. Seeega med eldosor
Du som är elektriker kan elda upp snickaren rejält, om du gång på gång segar med eldosor och annat slutarbete, så att snickaren för varje ny gipsvägg får vänta med att gipsa andra sidan. Det fiffiga är att det blir väldigt jobbigt för snickaren att aldrig nå slutmålet: att slå igen väggen. Tips: passa på när nästa yrkesgrupp i kedjan, målaren, verkar extra stressad och står och trampar och väntar på att få måla, då ökar du trycket på snickaren. ”Jag brukar säga att man ska vara vän med elektrikern så att jobbet görs snabbt och med målaren för att den personen ska orka vänta”, säger Skanskasnickaren.
5. Satsa på spill
Elektrikern får även lämna lite extra spill efter sig. Passa på att klippa kablarna stegvis så att det blir så mycket spill som möjligt. Be rörmokaren om hjälp. Rörisen kan strössla med rörstumpar. Målaren kan även bidra med lite spackelskräp och spackelkluttar, det fastnar så lätt och då tvingas snickaren skrapa bort det, vilket är mycket irriterande. Om snickaren anmärker på att det är skräpigt säger du: ”Min timlön är högre än en byggstädares, tror inte platschefen vill att jag ska ägna tid åt städning …”
”Det är extra irriterande att möta personer med en arrogant inställning. Men nu jobbar jag på en liten firma med fasta underentreprenörer. Vi har en regel: Alla plockar upp sitt eget skräp. Det funkar bra”, säger Mats Prytz.
6. Nära på kriminellt
Rörmokaren kan lätt få en snickare att bli fullständigt galen. Pulsen kommer att skjuta upp som en raket om du följer instruktionen. Tipset är nära på kriminellt, men vi drar det ändå. Det handlar helt enkelt om att klämma ett rör lite halvtaskigt, precis innan besiktningen. Gärna så att de sipprar lite långsamt så att det inte märks på besiktningen. Någon dag efter kommer det garanterat att synas på gipsskivorna. Tråkigt för snickarna, som måste göra grovjobbet att såga bort nederdelen av det fuktskadade golvet, sedan ska det torka, sedan ska det snickras igen … Hej och hå …
7. Kalla till möten så ofta som möjligt
Ni chefer kan med små medel reta upp stora grupper av snickare, särskilt de äldre och dem som vill jobba effektivt. Hur då? Jo, ni kan kalla till möten. Så ofta som möjligt. Gärna om saker som lagbasen enkelt hade kunnat informera om på lunchrasten. Håll gärna långa, sega dragningar om bagateller, saker som alla redan känner till. Tips: välj mötestillfällen när snickarna har bra flyt och ackordet ser bra ut. Om någon frågar: Vadå? Det är ju viktigt att företaget ger alla samma information? Det är väl bra att alla får vara delaktiga?
8. Skapa dramatik
I boden kan du enkelt skapa lite dramatik, om du ”råkar” sätta dig på en snickarplats. Passa på att smita in i boden lite innan snickarlaget tar rast, och sätt dig bekvämt till rätta med ett avslappnat leende och en kopp kaffe i näven. Den snickare som stolpar in i rummet och som plötsligt blir högröd i ansiktet, är säkerligen innehavaren av platsen. ”Det är nästan som att göra inbrott hemma hos någon, att råka sätta sig på fel stol”, säger Mats Prytz.