info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Solcellsbolaget lovade bättring – förbuden fortsätter strömma in

Problemen i solcellsbranschen fortsätter. Ett av de större företagen, Sesol AB, fick nyligen återigen ett förbud efter allvarliga fallrisker. Det fjortonde i år.

Tidigare i år uppmärksammade Byggnadsarbetaren farorna på byggen hos företaget Sesol. Det är ett av flera i solcellsbranschen som har haft bristande fallskydd och allvarliga risker vid montering av solceller.

Sen dess har problemen fortsatt.

Ett exempel är när Arbetsmiljöverkets inspektör Pawel Sobczyk kom till ett montage på en villa i Habo den 16 augusti i år. På plats fanns två personer från Sesol med uppgift att montera solceller. Inspektören såg hur arbete pågick på taket med livsfarliga fallrisker. Det brast i skyddet, på vissa ställen var det obefintligt.

Jobbet avbröts och det beslöts om ett omedelbart förbud förenat med ett vite på 500 000 kronor. Pengar som företaget tvingas betala om de bryter mot stoppet.

Varför beslöt ni om förbud?

– Det saknades bland annat gavelskydd på takets kortsidor och montörerna använde inte någon personlig fallskyddsutrustning vilket medför en risk för fall. Men det fanns också ett flertal andra brister. Bland annat var takfotställningar på fram- och baksida för korta i förhållande till takets längd. Det var allvarlig risk för liv och hälsa, annars lägger vi inte ett omedelbart förbud, säger Pawel Sobczyk.

Hur kommer det sig att ni lägger ett så förhållandevis högt vitesbelopp?

– Det beror dels på företagets storlek men också på hur många gånger företaget saknat fallskydd tidigare eller hur många förbud de fått.

Jag trodde att de åtgärdat säkerhetsbristerna

Hur ser du på att problemen upprepar sig?

– Vi har diskuterat solcellsföretag generellt här på Arbetsmiljöverket och lagt mycket tid på att informera vad som gäller. Vi har lagt extra mycket möda på större företag som till exempel Sesol eftersom de kan påverka andra i branschen. Jag trodde att de åtgärdat säkerhetsbristerna.

Totalt har fjorton omedelbara förbud utfärdats av myndigheten mot företagets arbetsplatser under 2023.

Företagets delägare Emil Larsson svarade i början av året att man tagit till flera åtgärder för att öka säkerheten.

Nu svarar han så här om förbudet i Habo. Han väljer att svara via mail.

Hur kommenterar ni de brister som Arbetsmiljöverket slagit ner på, till exempel att det inte fanns gavelräcken?

”Vi har långtgående rutiner för hur vi jobbar med fallskydd, hur vi utför våra riskbedömningar och hur man som arbetstagare ska använda sin skyddsutrustning för att arbeta säkert. Samtliga arbetstagare utbildas i både fallskydd och ställning för att kunna skapa en säker och trygg arbetsplats. Tyvärr finns det enstaka fall där det uppkommit situationer som har bidragit till brister i fallskyddet”

Hur kan det komma sig att det är så stora brister på era byggen att det varit upprepade förbud?

”Vi vill inget annat än att följa gällande regelverk för att säkerställa en optimal arbetsmiljö. För att säkerställa kompetensen har vi bland annat utökat vårt utbildningscenter, anställt en health and safety manager och utökat antalet skyddsronder. Vi arbetar hårt med vår arbetsmiljö, för att se till att vi är Sveriges tryggaste solcellsinstallatör”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Solcellsbolaget lovade bättring – förbuden fortsätter strömma in

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig