info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polsk totalentreprenör i plötslig konkurs – "Klart bäst anbud"

Eskilstuna Kommunfastigheter (KFAST) bygger sex hus med närmare 230 hyresrätter i stadsdelen Odlaren. Men det polska bolaget SN Strukton, som haft totalentreprenaden, har plötsligt gått i konkurs. Nu framkommer det också att bygget fått kritik för en rad brister.

Projektet i Eskilstuna står still efter att polska bolaget gått under. Bertil Andersson är styrelseordförande för kommunala bostadsbolaget KFAST. Foto: Eskilstuna kommun

Till en början var det oklart ifall SN Strukton faktiskt var försatt i konkurs, ingen information har gått ut till allmänheten i Sverige. Men Byggnadsarbetaren erfar att bolagets personal lämnat platsen.

– Enligt deras juridiska ombud har Strukton lämnat in en konkursansökan i Polen. De är på obestånd. Det är tydligen andra projekt i Europa som har misslyckats, säger Bertil Andersson, styrelseordförande för KFAST.

Läs också Sparkar Serneke från projekt: ”Håller inte tiden”

I två av husen har boende flyttat in. Byggnad nummer tre står nästan klar, medan det återstår mer jobb på det fjärde huset. De övriga två byggnaderna är endast påbörjade. Avtal är tecknade sedan länge och de första hyresgästerna skulle flytta in redan i november. Det är oklart vad som händer med dem nu.

– Ja säg det… I det ena huset återstår väldigt lite att göra, badrum och lite sådant.

Bertil Andersson, KFAST

KFAST har känt till att SN Strukton haft problem sedan i våras.

– Det här började i maj-juni, då var det svenska underleverantörer som inte fick betalt i tid. Vi kom överens med Strukton om avstämning varje vecka. De har till exempel berättat vilket material de fått in och vilka kostnader de haft och så har vi betalat ut veckovis. Den info jag fått från bolaget är att vi inte har några fordringar på dem. De har gjort det de fått betalt för.

Enligt Bertil Andersson har man handlat enligt rådande praxis.

Läs också Miljonprojektet som INGEN vill bygga: ”Aldrig hänt förut”

– Ja, det får man nog säga. Vi följer de regler som gäller vid konkurs. Det som är lite speciellt är att det är en polsk firma och polsk domstol. Men det är ju EU, så samma regler ska gälla.

Bertil Andersson förklarar hur totalentreprenaden gick till just SN Strukton:

– Det gjordes en upphandling, de kom in med ett väldigt bra anbud, klart bäst. Vi tog referenser från andra byggen i Sverige.

Enligt SN Struktons webbplats har de utfört ett enda svenskt bygguppdrag tidigare, i Hedemora?

– Ja, det stämmer. Hedemora gav goda referenser.

Hur många av de anställda byggarna blir nu av med jobbet?

– Det vet jag inget om. Det är inte en fråga vi har fokuserat på. Vi tänker mest på hyresgästerna som förhoppningsvis kan flytta in om två månader.

Ur sysselsättningssynpunkt är det här en liten grej på den svenska marknaden

Hur har det gått för underleverantörerna?

– De har haft ett antal underleverantörer och de går antagligen vidare med andra uppdrag. Det är inte svårt att få uppdrag idag. Ur sysselsättningssynpunkt är det här en liten grej på den svenska marknaden.

Jim Berglund, KFAST:s projektledare på bygget, vet inte heller han hur det gått för de polska anställda.

– Inte en aning, det vet jag inte. Vissa av killarna blev nog utslussade till andra ställen.

SN Struktons och KFAST:s sätt att sköta byggnationen har mött kritik från myndighetsnivå. I januari 2021 gjorde Arbetsmiljöverket en arbetsplatsinspektion på bygget, tillsammans med SKV och gränspolisen. Man fann brister på tolv punkter där såväl SN Strukton som KFAST fick anmärkningar.

Det var ingen säker byggarbetsplats

– Vi klev in där och det fanns en hel del brister. Det fanns inte avskärmningar där de schaktat av, vassa föremål stack upp, de hade en lyft som inte var CE-märkt, vi hittade kemikalier som kräver tjänstbarhetsintyg, ett antal sådana saker. Det var helt enkelt lite rörigt där. Inte den sämsta vi varit på, men det var ingen säker byggarbetsplats. Allmännyttan borde ta ett större ansvar att se till att arbetsplatser är schyssta, säger Pernilla Bergman, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Christer Heldring, ombudsman på Byggnads Mälardalen, anser att kommuner och landsting bör baka in många fler krav i sina upphandlingar och att Lagen om offentlig upphandling bör ses över.

– Man kan komma överens om krav på exempelvis arbetsmiljö, lärlingar, handledare för dem, sådana saker. Det är att vårda skattepengarna, ett seriöst sätt att investera tillbaka in i samhället. Men det har man inte gjort. Jag kan förstå att man väljer det billigaste alternativet på den privata marknaden. Men när det gäller offentlig upphandling ska man ha mer kontroll på vad man handlar upp för nånting.

Mikael Foxenius, som enligt allabolag.se är VD på SN Struktons svenska filial, förklarar över telefon att han sagt upp sig och enligt juridiskt avtal är förhindrad att uttala sig.

Byggnadsarbetaren har förgäves sökt SN Struktons polska VD Marcin Filipczyk.

KFAST uppger att inflyttning i den tredje byggnaden kan påbörjas i november som planerat. Situationen kring de övriga byggnaderna är fortfarande oklar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polsk totalentreprenör i plötslig konkurs – "Klart bäst anbud"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig