info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljonprojektet som INGEN vill bygga: ”Aldrig hänt förut”

Det vanliga när ett byggprojekt läggs ut för upphandling är att det i alla fall kommer in ett par bud från intresserade byggbolag. Men det gäller inte för Klosterbron i Växjö.

Trots två upphandlingar kom det inte in ett endaste anbud. Nu har trafikverket kontaktat byggföretagen direkt och bett om att få in anbud. Foto: Växjö kommun

Den 10 december 2020 gav byggnadsnämnden i Växjö klartecken för att ersätta den befintliga bron som ansågs vara för trång och mörk med en bredare, 78 meter lång, variant. Allt för att göra det enklare och trevligare för medborgarna att ta sig över tågspåren och in i Växjös nya stations- och kommunhus. Den gamla bron behövde även förlängas.

Projektet skickades som brukligt ut på marknaden för anbudsförfarande. Och det var rätt många som plockade ut anbudshandlingarna. Problemet var att det inte kom in ett enda svar, något SR Kronoberg nyligen rapporterade om. 

Skam den som ger sig. Projektet skickades ut för en andra runda. Någon borde väl ändå nappa? Men det blev samma resultat igen. Noll anbud!

Byggnadsarbetaren har ringt upp Stefan Källberg, projektledare på Trafikverket i Växjö, som ansvarar för upphandlingen.

Hur vanligt är det att ni inte får in ett endaste anbud?

– Jag vet att kollegor råkat ut för det någon gång, men det har aldrig hänt mig förut.

Varför tror du att intresset varit så lågt. Det är ju ändå ett ganska stort mångmiljonprojekt.

– Det är ett komplext bygge som ligger inklämt över tågspåren. De som bygger måste ta hänsyn till järnvägstrafiken under byggnationen. Det ska även vara förbindelser ner till plattformarna, vilket gör det ännu mer komplicerat.

Bygget är budgeterat till ungefär 27 miljoner kronor.

Vad händer nu?

– Vi håller på med en direktupphandling. Jag har kontaktat byggbolag och bett dem räkna på projektet och sedan lämna in ett anbud. De har sagt att de ska skicka in något. Sedan får vi se hur vi har det med pengar.

Kommer priset påverkas?

– Eftersom de som räknar nu vet att de inte är så många så finns den risken.

Förhoppningen nu är att de ska kommit in anbud att ta ställning till under september.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljonprojektet som INGEN vill bygga: ”Aldrig hänt förut”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig