info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Byggsmugglare

Plattsättarnas specialbyggda smuggelbil var full av heroin

Efter att familjens byggföretag i Stockholm gått i konkurs hittade far och son andra sätt att tjäna pengar. Pappans Volkswagen byggdes om enligt en uttänkt plan och lastades med 18 kilo narkotika.

En 68-årig man och hans 43-årige son hade tillsammans två byggföretag i Stockholm.

Men familjeverksamheten fick allt större problem och i början av 2018 gick de båda bolagen i konkurs.

Läs också Byggsmugglare: Tusentals ciggpaket gömdes i badtunnorna

När företagen gick dåligt hade sonen börjat jobba svart som plattsättare för att få in pengar. Han ska bland annat ha jobbat i Danmark och Norge. Men han verkar också ha kombinerat svartjobbet med narkotikasmuggling. Enligt en polisutredning har 43-åringen i slutet av 2017 och början av 2018 gjort ett femtontal resor till Danmark, Tyskland, Holland och Norge. Stora insättningar på 43-åringens konto tyder enligt polisen på att han har smugglat droger.

Snart blev också pappan involverad. Den 2 februari 2018 började en smuggelresa, där både far och son deltog. 43-åringen tog sin pappas bil från Amsterdam, fortsatte till Hamburg där pappan väntade.

Pappans bil, en Volkswagen av modellen Touran, hade byggts om på ett uttänkt sätt. Man hade byggt två dolda utrymmen under framsätena. För att komma åt gömmorna var man först tvungen att lösgöra de båda förvaringsboxarna som var placerade under sätena.

Sätena togs bort och där kunde man se att förvaringsboxen under sätet satt fast med en metallbit som inte var original. Till höger den dolda gula knappen. Bilder ur förundersökningen.

För att lösgöra förvaringsboxarna var man tvungen att först sätta på bakrutans avfrostning och därefter trycka på den dolda knappen.

Förvaringsboxarna hölls fast med hjälp av två elektromagneter. Dessa magneter fick ström via avfrostningsmekanismen till bilens bakruta och via en knapp som var dold bakom tyget i förarsätets benutrymme. För att lösgöra förvaringsboxarna var man tvungen att först sätta på bakrutans avfrostning och därefter trycka på den dolda knappen.

Läs också Plattsättarnas specialbyggda smuggelbil var full av heroin

I gömmorna låg den här resan över 16 kilo heroin och nära två kilo kokain, som på gatan skulle vara värt över 14 miljoner kronor.

Pappan satte sig bakom ratten och styrde mot Sverige. Far och son tog sig in i Danmark utan problem. Men trots den avancerade ombyggnaden av bilen fick smuggelresan ett abrupt slut den 7 februari, när tullen vid Öresundsbron stoppade duon och upptäckte knarket.

Den 43-årige sonen dömdes förra sommaren av Solna tingsrätt till fängelse i sju år för synnerligen grov narkotikasmuggling. Hans 68-årige pappa dömdes till fängelse i sex år för samma brott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plattsättarnas specialbyggda smuggelbil var full av heroin