info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggsmugglare: Tusentals ciggpaket gömdes i badtunnorna

En 27-årig byggnadsarbetare fyllde fyra stora badtunnor med cigaretter och snickrade igen panelen. Mannen jobbade på byggen i Norge – men skåpbilen med smuggellasten väckte misstankar redan i Nynäshamn.

Badtunnornas uppvärmningssystem var ersatt av mängder av cigaretter. Foto: Ur förundersökningen

Den 27-årige mannen från Lettland jobbade på olika byggen i Norge. Han hade tidigare ägnat sig åt cigarettsmuggling i mindre skala i Polen.

Den här gången tänkte han smuggla betydligt större mängder cigaretter än tidigare. I slutet av 2017 hade han köpt nära 30 000 paket med sammanlagt 585 000 cigaretter. Planen var att frakta dem från Lettland, via Sverige, till Norge och sälja dem där. Cigaretterna var av olika märken, bland annat Winston Blue och Rothmans, och kom från länder i forna Sovjet.

Läs också Tullchefen:"Vi har ögonen på firmabilarna"

Men hur skulle 27-åringen få allt detta över gränserna? Här hade han troligen nytta av sina snickarkunskaper. Han använde sig nämligen av fyra stora badtunnor, ombyggda till smuggelredskap. Tunnornas uppvärmningssystem var bara attrapper och i botten av tunnorna fanns det istället plats för alla 30 000 paket.

Efter att noggrant ha packat cigaretterna i tunnorna och spikat igen panelen ombesörjde 27-åringen transporten. Han fixade en skåpbil med släp och anlitade en chaufför, eftersom han själv inte hade körkort för stort släp. Tillsammans tog de två männen båten från den lettiska staden Ventspils till Nynäshamn den 17 december 2017.

Tidigt på morgonen dagen efter var de framme i hamnen i Sverige. Skåpbilen med släp rullade iväg från båten i blågrön fil, alltså för dem som inte har något att deklarera.

Men ekipaget med badtunnorna väckte misstankar och stoppades. När tulltjänstemännen bröt upp badtunnornas panel, syntes det stora partiet av smuggelcigaretter direkt.

Den 27-årige byggnadsarbetaren erkände utan omsvep att han låg bakom smugglingen och dömdes till fängelse i ett år och utvisning i Södertörns tingsrätt.

Läs också Skulle till "byggjobbet" i Malmö – tog med sig 250 000 narkotiska tabletter

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggsmugglare: Tusentals ciggpaket gömdes i badtunnorna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig