info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43
Byggsmugglare

Tidigare byggföretagare i Stockholm bakom kokainsmuggling från Brasilien

Tillsammans skulle kumpanerna tjäna storkovan på kokain. Men när paketet med sovtäcken fyllda av kokain nådde Sverige gick det inte som den 45-årige tidigare byggföretagaren hade planerat.

Den 45-årige mannen hade drivit flera bolag i byggbranschen i Stockholm. Men nu behövde han pengar. Tillsammans med några kumpaner skulle han dra in storkovan på narkotikasmuggling.

Planen var enkel. En kokainleverans skulle skickas till Sverige. Narkotikan skulle sedan utvinnas och säljas med hög förtjänst.

Läs också Plattsättarnas specialbyggda smuggelbil var full av heroin

Enligt utredningen var 45-åringen den drivande i brottsupplägget och tack vare kontakter med en colombiansk man kunde planen sättas i verket. Colombianen skickade den 9 april 2018 ett paket med två sovtäcken från Sao Paolo i Brasilien till Sverige. Täckena hade flera lager tyg och längst in hade man placerat sammanlagt 1,7 kilo 90-procentigt kokain.

Adressat var 45-åringens tidigare affärsbekant, en jämnårig man i en ort utanför Stockholm.

Och planen såg ut att fungera. Paketet klarade sig genom tullen. 45-åringens affärsbekant hämtade ut det och förvarade det sedan i sitt vindsförråd. Men efter en konflikt om pengar misshandlade 45-åringen sin affärsbekant. Efter misshandeln hörde affärsbekanten av sig till polisen och berättade om kokainpaketet.

Polisen tog hand om paketet, tog ur kokainet och ställde tillbaka det i förrådet. När sedan några av brottslingarna kom till förrådet och hämtade paketet kunde de gripas.

Vindsförrådet där paketet förvarades och några av de inblandade. Bilder ur förundersökningen.

45-årigen dömdes först i Attunda tingsrätt för bland annat grov narkotikasmuggling och misshandel till fängelse i fem år och sex månader. Fängelsestraffet ändrades sedan till sex år i en hovrättsdom.

Annons
EHRAB 250×600 v43a
EHRAB 250×600 v43b
EHRAB 250×600 v43c

Du läser: Tidigare byggföretagare i Stockholm bakom kokainsmuggling från Brasilien