info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagaren berättar om ovanliga jobbet – sneda vinklar och massor av fönster

Det sticker ut, nya Folkets Hus i Fisksätra utanför Stockholm. En paviljong med en stålkonstruktion som skelett och en kopparfärgad fasad i plåt. I dag har bygget chansen att vinna ”Plåtpriset”.

Kan kontrasten vara större, den mellan det nya festtältsliknande Folkets Hus i Fisksätra och de gigantiska bostadshusen i bakgrunden? Nej knappast, men sedan i somras står det där på plats, om än bara med ett bygglov för fem år. Vad som händer sedan återstår att se.

Byggnadsarbetaren har pratat med en av plåtslagarna som gjorde jobbet, Ken Kembel. När han kom till bygget stod själva stålkonstruktionen på plats. Han och kollegorna började med att lägga plåten på taket.

– Det finns egentligen ingen rak vinkel på taket så utmaningen för oss var att få ut de första bitarna rätt så att hela taket blev rakt. Sedan är det ett runt takfönster, säger Ken Kembel som driver Kembel Tak & Fasad.

På byggnadens tak – ett 20 meter långt takfönster.

Plåten som de använde var en Sinus 18 GreenCoat som skruvades fast som vanligt på läkt. Den är lackad i ärggrön färg för att ge en kopparkänsla.

– Det är en ganska vanlig plåt som finns ute på hyllorna, men jag har inte lagt den så många gånger. Min känsla är att det för det mesta används på fasader, säger Ken Kembel.

Samma typ av plåt sitter även på väggarna.

– Det var en liknande utmaning där. Det sitter trekantsfönster runt hela fasaden så det var inte många raka plåtbitar där heller. Men i det stora hela var det inget jätteavancerat plåtjobb, det handlade om att få en bra start och sedan var det bara att gasa på.

Thomas Sandell är arkitekten bakom byggnaden. Själva färgen på plåten är en ”flört” med Koppartälten i Hagaparken i Stockholm och tanken med alla trekantiga fönster på fasaden är att de ska likna ingången till ett tält.

Koppartält i Hagaparken i Stockholm. Foto: Alexandar Vujadinovic/Wikipedia 

Eftersom det bara finns ett tillfälligt bygglov är konstruktionen återvinningsbar och lätt att flytta på då den till stora delar går att skruva isär. Anledningen till det temporära bygglovet är att Folkets Hus behövde tillfälliga lokaler i samband med en annan ombyggnad.

Frågan är vad plåtslagaren Ken tycker om huset?

– Det är väldigt ovanligt, men samtidigt ett fint hus. Jag tycker verkligen att det är lite av ett cirkustält över huset.

Vad känner du för att byggnaden eventuellt kommer att rivas och/eller flyttas om fem år då bygglovet inte sträcker sig längre.  

– Jag hoppas att det får stå kvar lite längre då det var mycket jobb med att få allt på plats. Det är synd om det ska rivas.

Folkets Hus i Fisksätra är ett av sex plåtbyggen förra året som idag, torsdag, har chansen att ta hem det stora ”Plåtpriset”. Vilka de andra deltagarna är kan du läsa mer om här.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtslagaren berättar om ovanliga jobbet – sneda vinklar och massor av fönster

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig