info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"På heder och samvete" kan sluta gälla vid upphandlingar

Det ska bli enklare att utesluta oseriösa leverantörer från att delta i offentliga upphandlingar, enligt ett förslag från regeringens utredare.

Utredaren Annika Brännström och civilminister Erik Slottner på en pressträff under tisdagen 22 augusti. Foto: Regeringskansliet

Under tisdagen presenterades den så kallade Leverantörskontrollutredningen. Målet är att det ska bli enklare att kontrollera och utesluta oseriösa leverantörer från offentliga upphandlingar.

Idag är det svårt att göra en totalkontroll av leverantörer. Istället används ”sanningsförsäkran”, vilket betyder att en leverantör på heder och samvete får intyga att det inte finns skäl för uteslutning i samband med en upphandling.

Läs också Är det här byggskurkarnas nya väg in?

– Vi anser att värdet av sanningsförsäkran är tveksam. Vi föreslår därför att Bolagsverket ska tillhandahålla en samlad registerkontroll där det bland annat framgår om en leverantör har skulder eller förekommer i belastningsregistret, och i så fall varför, säger utredaren Annika Brännström.

Vid en upphandling ska man alltså kunna vända sig till Bolagsverket för att på ett snabbt och enkelt sätt kunna kontrollera uppgifter från Bolagsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och länsstyrelserna.

Drygt 800 miljarder kronor per år.

Det föreslås inga nya myndighetsregister, utan bara att uppgifter som är sekretessbelagda ska kunna samlas in av Bolagsverket.

– Det ska vara gratis att komma åt de här nya uppgifterna, och de ska ersätta sanningsförsäkran, säger Annika Brännström.

Läs också Ny rapport: Främst svenska byggbolag som fuskar

Cirka 20 000 offentliga upphandlingar görs varje. Totalt handlar det om en summa på drygt 800 miljarder kronor.

– Belopp av den här storleken riskerar att locka till sig oseriösa aktörer. Men de ska inte ha möjlighet att ta sig in på den offentliga marknaden. Skattepengar kan hamna i fel händer och enskilda medborgare riskerar att få dåliga tjänster. Utredningens förslag om hur leverantörer bättre ska kunna kontrolleras är därför mycket välkomna, säger civilminister Erik Slottner (KD).

Enligt Slottner ska nu han och hans kollegor på regeringskansliet ”ta del av de här intressanta förslagen”. Förslaget väntas efter det skickas ut på remiss.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "På heder och samvete" kan sluta gälla vid upphandlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig