info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny rapport: Främst svenska byggbolag som fuskar

Myglet på svenska byggen blir allt mer utbrett och den illegala arbetskraften har fördubblats på två år, enligt en ny rapport. Fusket hittas främst i de svenskregistrerade företagen.

Morgan Jansson, vd på Rättvist Byggande, är oroad över läget i den svenska byggbranschen. Foto: Bengt Alm

Föreningen ”Rättvist byggande” släppte nyligen sin summering av sina insatser i byggbranschen 2022.

Det är långt ifrån någon munter läsning. Av de kontrollerade byggjobbarna saknar fem procent arbetstillstånd medan var tionde inte har giltig identifiering – en fördubbling jämfört med 2020.

Läs också Stockholms svartboenden i närbild – reportern flyttade in

– Många av företagen klarar inte de mest grundläggande villkoren; att det finns kollektivavtal, att de betalar korrekt skatt och att brott inte förekommer. Det är frustrerande och skulle inte accepteras i någon annan bransch, säger Morgan Jansson, vd Rättvist byggande, i ett pressmeddelande.

Det är inte slut där. Vid stickprov visade det sig att 30 procent av bolagen som jobbade på byggarbetsplatserna var ogranskade företag – trots att det är förbjudet.

Till stor del är det svenska företag som fuskar, minst 90 procent av de granskade företagen är svenska.

– Visst fuskar väldigt många av de utländska företagen men de utgör en väldigt liten del av branschen, max tio procent. De är också i stort sett alltid kontrakterade av ett stort svenskt byggföretag som brustit i sina egna kontroller, säger Morgan Jansson.

Det är seriösa företag som ska vinna upphandlingar och bygga Sverige.

Statistiken visar också att brott och fusk förekommer högt upp i kedjan hos företagen, inte bara hos underentreprenörer.

– Vi har en lista över ett hundratal företag som vi undviker av olika skäl. Det ger effekter som marknaden förstår och på så sätt krymper vi marknaden för fuskare. Med gemensamma krafter kan vi motverka den organiserade brottsligheten. Det är seriösa företag som ska vinna upphandlingar och bygga Sverige, avslutar Morgan Jansson.

Rättvist byggande

Startades av Stockholmshem 2017 för att motverka kriminalitet och osund konkurrens på byggarbetsplatser.

Intresset växte snabbt bland byggherrar och fastighetsägare och 2021 startades den ideella föreningen Rättvist byggande, tillsammans med branschföreningen Byggherrarna.

Arbetsmodellen Rättvist byggande omfattar krav vid upphandling, kontroll och granskning av hela kedjan av underentreprenörer, oannonserade arbetsplatskontroller med uppföljning och avvikelsehantering vid kontraktsbrott och lagbrott, samt stöd i form av utbildning och påverkansarbete.

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny rapport: Främst svenska byggbolag som fuskar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig