info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oro hos byggjobbare efter asbestlarm – alla erbjuds lungtest

Efter asbestlarm på Nya Campus Borlänge erbjuder NCC alla på plats spirometri hos företagshälsan. Arbetsmiljöverket har nu granskat händelserna med asbestexponering och är klara med sin slutsats.

Nya Campus Borlänge. Foto: Tom M Kronestedt

I slutet av januari stoppades NCC-bygget Nya Campus Borlänge efter misstänkt asbestexponering. Efter att man kapat en transformator som skulle forslas bort, visade sig den innehålla asbest. Nu har omfattningen av exponeringen utretts och klarnat.

Enligt NCC har asbest påträffats i angränsande rum till transformatorrummet. Provsvaren visade även utslag i en närliggande hiss samt trapphus. Ingen asbest påträffades dock på övriga plan i huset.

Oroliga byggnadsarbetare

Anders Ax, regionalt skyddsombud på Byggnads i GävleDala, beskriver en oro hos de byggnadsarbetare som varit och jobbat på plats och som misstänker att de kan ha exponerats för asbest.

– Enligt våra beräkningar är det runt ett 50-tal personer som passerat utrymmen som visat asbest vid provtagning. De är oroliga för att fibrerna fanns i luften och att de exponerats. Många upplever också att de inte fått den information de vill ha och behöver, säger han.

Erbjuder spirometri

Han tycker dock det är bra att NCC erbjudit alla byggnadsarbetare lungfunktionstest – spirometri – genom företagshälsan. Att utveckla sjukdomar av asbest tar många år men spirometri ger en dagsbild av lungorna.

Arbetsmiljöverket var på plats i förra veckan och är klar med sina slutsatser.

– Efter att det påvisats asbest har alla inblandade företag agerat skyndsamt och vidtagit åtgärder mot problemen, säger arbetsmiljöinspektör Jens Skantz.

Myndigheten kommer inte att rikta några krav mot inblandade företag.

Krävs luftprov

– Problemet är att ingen vet hur mycket asbest som funnits i luften. Tejpproven visar bara spår av fibrerna, inte om det är i närheten av gränsvärdet eller inte. För att veta det måste man ta luftprover, säger Jens Skantz.

– Det vi vet är dock att det inte varit några stora mängder med isolering i transformatorn.

Borde någon vetat att det kunde finnas asbest i transformatorn? Enligt Jens Skantz var det ingen kunskap som generellt funnits i energibranschen.
– Men det är viktigt att man informerar om detta nu, för det lär rivas fler transformatorer, säger han.

Känd asbest finns också i huset i andra former, i svartlim och i dörrar.
– Men där har NCC koll och en plan för vad man ska göra och ett saneringsföretag är inkopplat.

”Svårt bedöma”

Såhär svarar Cecilia Granath, interim presschef på NCC i ett mail på frågorna om asbestexponeringen:

Enligt Byggnads bedömning kan uppskattningsvis ett 50-tal personer ha passerat i riskutsatta utrymmen. Stämmer det med er bild?
”Resultatet från provtagningen har visat att asbest påträffats på en begränsad yta. Det är svårt att bedöma hur många på bygget som kan ha passerat detta utrymme. Inget produktionsarbete har utförts i detta område, det handlar i så fall personer som endast har passerat förbi utrymmet. Givet projektets storlek ligger vår bedömning i linje med Byggnads.”

Vad händer med sanering och dylikt nu?
”Arbetet med sanering pågår. De ytor som är kontaminerade är inplastade och avstängda”.

Enligt facket har ett flertal byggnadsarbetare uttryckt oro för exponering. Vilken information har personalen på arbetsplatsen fått?
”Vi har full förståelse att personer är oroliga. På arbetsplatsen har vi informerat om vilka delar av byggnaden som blivit kontaminerad. Varje medarbetare erbjuds ett samtal med läkare med möjlighet att ställa frågor. Vi har också haft arbetsmiljöingenjörer från NCC på plats på projektet för att svara på eventuella frågor”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oro hos byggjobbare efter asbestlarm – alla erbjuds lungtest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig