info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jättemissen stänger bygget: "Fanns inget hus att fästa förankringar i"

Arbetsmiljöverket har lagt ett omedelbart förbud på ett bygge i Trollhättan. ”Väderskyddet var totalt livsfarligt”, säger arbetsmiljöinspektören.

Arbetsplatsen som stoppades efter att Arbetsmiljöverket dömt ut bygget som livsfarligt. Foto: Privat

Arbetsmiljöverket har stoppat jobbet på ett bygge i Trollhättan. Orsaken: det var stor risk för ras.

– Det väderskydd som fanns på plats var totalt livsfarligt och var både felberäknat och felbyggt. Vid en storm hade enorma krafter kommit i rörelse, det hade blivit som ett enda stort vindfång, säger arbetsmiljöinspektör Jörgen Conradsson.

Läs också Varnar för rasrisk med inklädda ställningar

Han har dömt ut konstruktionen och ställt krav på att nya beräkningar ska tas fram för väderskyddet och att det ska byggas om. Innan dess får inget byggande, förutom att bygga om väderskyddet, pågå på arbetsplatsen.

Det är det kommunala bostadsbolaget, Eidar, som beställt en byggnad i trä för demensboende. Det är också bestämt att där ska vara ett väderskydd under byggtiden. Hittills finns en gjuten platta på 17 gånger 70 meter på arbetsplatsen. Utanför den har man satt en ställning och över den en stålkonstruktion som utgör en typ av tak. Över allt detta finns ett skyddshölje och från nock till mark är höjden cirka 17 meter.

När Jörgen Conradsson först kom ut till bygget på inspektion blev han förvånad över konstruktionen och när han senare började räkna på och kunde dubbelkolla de vindlastberäkningar som gjorts, blev han förskräckt.

– Den beräkning som är gjord utgår ifrån att det finns ett hus innanför, alltså det hus som ska byggas. Då har man räknat på att det ska finnas flera hundratals förankringar i huset och nu finns det ju inget att fästa förankringarna i. Då blir det ju helt annorlunda och farligt, säger han.

Fakta: Väderskydd

Använder man en ställning med intäkt tak kallas hela konstruktionen för väderskydd.

Han konstaterar även att den som gjort beräkningarna inte följt den standard som gäller. Vidare att ställningsbyggaren försökt att hjälpligt förankra väderskyddet genom att sätta ett antal betongklumpar på flera ställen runt konstruktionen med spännband upp i ställningen.

Ett problem är också att man på arbetsplatsen blandat ställningsmaterial. Konstruktionen består av både Layher och Alfix. Då försvagas konstruktionen och det ställer helt andra krav på beräkningar.

Vad är det värsta som skulle kunna hända?

– Man riskerar liv. Konstruktionen kan blåsa omkull och delar flyga iväg. Väderskyddet blir som ett enormt segel. Här hade det räckt med en normalstorm för att det värsta skulle kunna hända. Jag har sett ställningsras där tjocka stålspiror blivit som plockepinn.

Arbetsmiljöverket har riktat kraven på MVB som är entreprenör på plats. De har beställt ställningen av Multiställningar. Byggnadsarbetaren har sökt ställningsföretagets vd, Andreas Hurtig, för en kommentar. Han har dock inte återkommit.

Läs också Orsak till ställningsras klarlagd: "Saknades förankring i väggen"

Enligt Arbetsmiljöverket har ställningsföretaget uppvisat beräkningar som man hävdat kommer från en beräkning gjord vid utbildningsföretaget Suuab, Skene Utbildning och Utveckling AB. Leif Pettersson grundare av Suuab är idag på ett annat företag men säger att han haft kontakt med Multiställningar.
Att de använt en förenklad beräkningsmall han gjort åt dem tidigare.

–  De ringde och ville ha hjälp hur de skulle fylla i den. Men allt byggde ju på att det fanns ett hus att fästa förankringarna i. Man skulle ha haft 650 förankringar, säger han.

Fick du veta att det inte fanns något hus?
– Nej, jag hade ingen aning om att det inte fanns ett hus.

Han tycker att problemen är ställningsföretagets fel.

– De monterade ställningen utan att först gjort upp en plan och tagit fram beräkningar. Och de borde veta att de inte kan bygga en elva meter hög ställning utan förankring, säger han.

Läs också OLYCKSVÅGEN – Vad är det som händer i Skåne?

Enligt reglerna måste man beräkna vad ett väderskydd tål och hur det ska säkras innan det byggs.

Enligt Leif Pettersson var det dessutom helt fel att använda hans förenklade beräkningsmodell i det här fallet. Med tanke på konstruktionen, att det inte fanns ett hus att fästa i och att det var blandat ställningsmaterial, krävdes betydligt mer avancerade beräkningar.

Entreprenören MVB har åtta snickare på plats och har ett samordningsansvar på arbetsplatsen. De beställde ställningen av Multiställningar. Peter Lundgren är arbetschef på MVB.

Hur kunde detta ske?
– Det beror på en felberäkning innan ställningen byggdes. Och vi är nog inte ensamma om detta. Det blir allt vanligare med användning av väderskyddskydd och det är komplicerade beräkningar.

Ni som entreprenörer har ett ansvar att för att väderskyddet är säkert. Varför kollade inte ni så att ställningen var säker?

Läs också Plåtslagare kastade sig i säkerhet vid ställningsras

– Då vi köper in tjänster från ställningsföretag är de ansvariga totalentreprenörer, då förutsätter vi att ställningen är korrekt. Men nu gör vi ett omtag, bygger om och säkrar upp.

Arbetarna hade kunnat utsättas för livsfara på er arbetsplats, hur tänker du  om det?

– Det hade varit det värsta som kunnat ske. Men nu är det uppmärksammat, det är otroligt bra. Om Arbetsmiljöverket inte kommit hade vi aldrig märkt detta. Vi har fått klartecken att beträda ställningen.  Med den erfarenhet och kunskap vi har hade vi inte kunnat ifrågasätta detta om det var rätt beräknat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jättemissen stänger bygget: "Fanns inget hus att fästa förankringar i"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig