info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Omedelbart stopp för farligt takarbete hos ED Bygg

Byggnads har lagt ett skyddsombudsstopp på allt takarbete vid ED Byggs arbetsplats i Vallentuna. Orsaken: omedelbara fallrisker, det saknades bland annat skydd på gavlarna.

ED Byggs arbetsplats i centrala Vallentuna (Åby ängar) har under en längre tid haft olika problem med arbetsmiljön. Ett av dem är fallrisker.

I slutet av förra veckan beslöt Byggnads regionala skyddsombud Johnny Rindebrant att lägga ett skyddsombudsstopp på allt takarbete. Då arbetade personer cirka 20 meter upp med bristande fallskydd.

Läs också Snabb framgång som kostat

– Jag och en kollega var där och stoppade allt takarbete. På takets gavlar hade de helt hoppat över att sätta skyddsräcken. Två av arbetarna jobbade med lina men det är så brant, 30 graders lutning,  så det finns ändå en risk att trilla över och det är inte bra. Du riskerar att skada dig allvarligt även om du har lina, säger Johnny Rindebrant.

Han berättar att på taket, lite längre in från kanten, jobbade då en person som helt saknade fallskydd.
– Kollegor har också vid andra tillfällen sett arbetare jobba på taket helt utan lina.

Johnny Rindebrant konstaterade även att det saknades en handlingsplan för hur man skulle få ner personer som trillat med lina.

– Det fanns ingen tydlig åtgärdsplan för hur man skulle få ner någon som blivit hängande. Att hänga i skyddssele och lina innebär en jättestor risk och du kan skada dig allvarligt, säger han.

På arbetsplatsen byggs lägenheter och beställare är Magnolia Bostad. Johnny Rindebrant och hans kollegor från Byggnads Stockholm-Gotland, har varit där ett flertal gånger.

Läs också VD: "Vi har ett ansvar att utreda vad som hänt"

Tidigare, under förra veckan, lade Byggnads Rikard Mossberg en så kallad 6:6 a. En begäran om åtgärder då det gäller arbetsmiljön.

Vid ett tidigare besök upptäckte han och hans kollega bland annat brister i fallskydd och exponering för kvartsdamm. Fallskyddet började åtgärdas efter hans påpekande men vid ett återbesök i förra veckan kvarstod många problem.

– Den allmänna ordningen var dålig och det brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet med riskanalyser och arbetsberedningar till underentreprenörer. Där är väldigt mycket underentreprenörer och någonstans brister det i kommunikation och kontroll, säger han.

Enligt uppgifter från arbetsplatsen ska man nu ha satt upp de skydd som efterfrågats. Byggnadsarbetaren har sökt ED Byggs arbetsmiljöansvarige för kommentarer.
ED-Bygg har tidigare, på andra arbetsplatser, haft stora arbetsmiljöproblem vilket Byggnadsarbetaren granskat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Omedelbart stopp för farligt takarbete hos ED Bygg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig