info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Bygget där allt var fel – ställningar stängdes

Ingen toalett. Lösa plankor i ställningen. Osäkra transportvägar. Bygget norr om Stockholm visade upp fler fel än rätt när Arbetsmiljöverket kom på besök.

OBS! Bilden är inte från det nämnda bygget. Foto: Mostphotos

Inspektionen som gjordes av nybyggnationen i ett villaområde norr om Stockholm slutade i en lång lista på åtgärder för företaget att åtgärda. De allvarligaste bristerna fanns i ställningen.

  • Skyddsräckena var inte kompletta.
  • Det var för stora avstånd mellan fasaden och ställningen.
  • Plankor mellan delar av ställningarna var inte fastsatta, utan låg lösa.

Ställningarna ansågs så osäkra att de inte får användas alls förrän bristerna är åtgärdade.

– Även om det inte pågick något arbete på ställningen just när vi var där, fanns det för många brister för att få användas, säger Lena Bergström-Eriksson, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Men det var inte bara farliga konstruktioner som hittades. Det saknades även självklara bekvämligheter: omklädningsrum, toaletter och ställe att förvara och värma sin mat.

– De som jobbade på plats fick istället gå till en toalett som fanns på ett företag i närheten, men de har lovat att åtgärda detta nu.

Den närvarande representanten för företaget sa att det genomfördes skyddsronder en gång i veckan. Men när inspektören från Arbetsmiljöverket bad att få se dokumentation från ronderna, kunde den delägare som var på plats inte visa upp något. Inspektören hittade också flera andra brister i dokumentationen, som till exempel hur företaget förebyggt risker i den manuella hanteringen av gipsskivor och annat byggmaterial.

– Representanten på plats förklarade så gott han kunde, men kunde inte svara på alla frågor. Därför måste de nu återkomma på flera punkter.

Läs också Omedelbart stopp för farligt takarbete hos ED Bygg

Som om inte de här bristerna var nog upptäckte man under inspektionen att transportvägarna in till bygget inte var tillräckligt säkra och att det saknades ordentlig avgränsning och skyltning kring bygget. Företaget har nu fram till 12 december på sig att åtgärda problemen.

Elisabet Wahl
Reporter
red@byggarb.se

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC