info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

ED Bygg måste betala sanktionsavgift efter razzia

Byggnadsarbetarna hade kommit i kontakt med allergiframkallande kemiska produkter, utan att de hade genomgått en medicinsk kontroll. Därför får byggföretaget ED Bygg betala en sanktionsavgift efter en razzia.

Det var den 18 maj som Gränspolisen, Arbetsmiljöverket, länsstyrelsen och Skatteverket gemensamt gjorde en razzia mot ED Byggs byggarbetsplatser i och utanför Norrköping. Alla på byggarbetsplatsen fick visa sina ID06-kort och arbetsmiljön och personalliggaren kontrollerades, uppger Norrköpings tidningar.

Ska betala sanktionsavgift

Razzian gjordes som en del i ett projekt mot osund konkurrens. Målet är att sätta stopp för de företag som försöker skapa sig konkurrensfördelar genom att bryta mot arbetsmiljölagen och exploatera människor.
Vid inspektioner på ett av ED Byggs byggarbetsplatser i Åby upptäckte Arbetsmiljöverket att byggarbetarna utförde arbete som innebar att de kom i kontakt med allergiframkallande kemiska produkter, utan att de har genomgått medicinsk kontroll och en tjänstbarhetsbedömning som ska göras av läkare.
Arbetsmiljöverket anser Att ED Bygg bröt mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter och ska betala en sanktionsavgift på 32 800 kronor, uppger Norrköpings tidningar.

Ska se över sina rutiner

ED Byggs Haris Zelic, kvalitets- miljö och arbetsmiljöansvarig, säger att företaget har tagit åt sig av Arbetsmiljöverkets synpunkter och sett över sina rutiner.
Byggnadsarbetaren har tidigare granskat ED Bygg i Norrköping. Företaget är en uppstickare inom byggbranschen som expanderat snabbt och dess företrädare talar sig varma för mångfald. Men det är också ett byggföretag där flera olyckor har inträffat. Vid en av olyckorna skadades Juris Keinus, en byggelev svårt vid en olycka med en motorkap. Granskningen visade också att anställda går på bidrag, saknar handledning och att arbetare inte vågar slå larm om risker.

Läs mer: Inget åtal efter byggolyckor

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ED Bygg måste betala sanktionsavgift efter razzia

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig