info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu är det dags för årets lönelyft för maskinförare

Den 1 juni ska landets maskinförare få nya löner. Det handlar om några kronor till i tanken.

Den 1 juni ska utgående lönen höjas med 3:64 kronor i timmen för landets maskinförare. Foto: Colourbox

Arbetsgivarparten Maskinentreprenörerna och Byggnads tecknade förra året ett avtal för maskinförarna som sträcker sig över tre år. Avtalet gäller fram till den sista maj 2020. Det sista året är dock uppsägningsbart.

Värdet på avtalet summerades till 6,5 procent. En första lönehöjning genomfördes den 1 juni förra året och nu är det alltså dags igen.

Läs också Bråk om maskinlönen - stor kartläggning

Den utgående lönen ska för fullbetalda maskinförare höjas med 3:64 kronor i timmen eller 633 kronor i månaden. Ny grundlön är 159:50 kronor i timmen eller 27 753 kronor i månaden. Genomsnittslönen för en maskinförare med månadslön var under förra året 29 876. Du kan läsa mer om det här.

Precis som på Byggnads övriga avtal finns det även på maskinavtalet med en extra årlig avsättning till pensionen under den treåriga avtalsperioden. Totalt handlar det om 0,9 procent under de tre åren. För i år gäller en avsättning på 0,3 procent.

Redan tidigare under våren, den 1 april, tillkom en extra timme arbetstidsförkortning. Det innebär att arbetstidsförkortningen nu omfattar totalt 40 timmar.

Missa inte – Din lön på bygget – Facebooksidan för alla på bygget som vill hålla koll på lönen. Gör som tusentals andra – gå med i gruppen. Där kan du bland annat följa utvecklingen för maskinförarlönen framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu är det dags för årets lönelyft för maskinförare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig