info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Läget är ansträngt – nästan omöjligt hitta maskinförare

Maskinentreprenörernas dagsfärska konjunkturbarometer visar att entreprenörerna har fulla orderböcker. Bolagen kämpar nu hårt med personalbrist.

Foto: Colourbox

Redan under förra hösten rullade maskinerna för fullt bland entreprenadföretagen. Nu visar den nya barometern att aktiviteten i branschen ökat ytterligare under det senaste halvåret. Samtliga indikatorer ligger i dag på en högre nivå än vid samma period förra året.

– Det är lite överraskande för mig att det fortsatt går så bra. När den förra undersökningen kom kändes det som att toppen var nådd, säger Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg.

Läs också Nu är det dags för årets lönelyft för maskinförare

Hela 95 procent av företagen i branschen har nu svårt att hitta rätt maskinförare. Det är även brist på tjänstemän där 88 procent av företagen uppger att de har problem.

Enligt barometern finns det för tillfället inga tecken på att tillbakagången i bostadsbyggandet ska påverka sysselsättningen för maskinentreprenörerna negativt i någon större omfattning. Även om det väntas en mindre säsongsmässig nedgång kommande vinter.

– Behovet av infrastrukturinvesteringar i Sverige är fortsatt mycket stort och det väger i viss mån upp nedgången i bostadsbyggandet, säger Magnus Johansson, projektledare på Industrifakta, som genomfört undersökningen på uppdrag av Maskinentreprenörerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Läget är ansträngt – nästan omöjligt hitta maskinförare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig