info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bråk om maskinlönen - stor kartläggning

Hur mycket tjänar egentligen en maskinförare? Den frågan har fått parterna att ta paus i avtalsförhandlingarna. Byggnads har under avbrottet kontaktat tusentals maskinförare för att få fram en korrekt snittlön.

Det har snart gått tre veckor sedan maskinentreprenadavtalet löpte ut. Orsaken till att det dröjer med ett nytt kollektivavtal är att Maskinentreprenörerna och Byggnads inte är eniga om vilken lönenivå som ska ligga till grund vid beräkningen av årets lönehöjning. De är med andra ord inte överens om hur hög snittlönen är i hela landet för maskinförarna. Parterna tog därför en paus i förhandlingarna för drygt två veckor sedan.
Enligt Byggnads finns det brister i löneredovisningen då det i många fall enbart är månadslönen som redovisas, medan tillägg och andra bonusar inte ingår i statistiken. Något som innebär att beräkningsgrunden för lönen blir för låg. Fackets uppfattning är att lönen för maskinförarna ligger mellan 175 och 178 kronor i timmen.

Mejlat 1 000 maskinförare

Under förhandlingspausen har Byggnads genomfört en kartläggning bland landets maskinförare.
– Vi har skickat ut mejl till tusen maskinförare och så har vi en ringlista med niohundra maskinförare som vi telefonintervjuar för att få reda på hur mycket det har i månadslön. Dessutom tar vi reda på vad de har utöver lönen i form av årsbonus eller andra månadsvisa tillägg som gör att de kommer upp i en högre lönesumma, säger Roger Johansson, chef på förhandlingsenheten på Byggnads. Dessutom har varje region i Byggnads gjort tre företagsbesök under de här två veckorna där de på plats kartlagt lönenivåer och bonusar.
– Sammanställningen är inte klar ännu och jag vill inte säga någon exakt siffra, men undersökningen stödjer vår uppfattning att det är vanligt med bonus och tillägg utöver månadslönen. Och det är därför beräkningsgrunden skiljer sig åt mellan oss och arbetsgivarna, säger Roger Johansson.

Nya förhandlingar i veckan

Byggnads och Maskinentreprenörerna kommer att återuppta förhandlingarna dagen före midsommarafton. Alltså på torsdag den här veckan. Förhoppningen då är att ett nytt avtal ska bli klart.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bråk om maskinlönen - stor kartläggning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig