info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kravet: Sluta bjud på öl, Byggnads

En motionär vill att förbundet bör starta en egen bank. Dessutom vill många att Byggnads slutar med alkoholrepresentation. Det är ett par förslag som sticker ut bland motionerna till kongressen.

I samband med måltid kan Byggnads idag bjuda på två glas vin eller två öl. Foto: Colourbox

När Nordea förra året beslutade att flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors blev många upprörda. Byggnads ordförande Johan Lindholm var kritisk till Nordeas beslut och förbundet sa att man skulle se över sina affärsrelationer med banken.

– Nordea vill inte vara med och ta ansvar för en eventuell framtida bankkris, sa Lindholm.

Läs också Snickaren Rogers förslag: Fria glasögon på jobbet

Inför Byggnads kongress i slutet av maj föreslår medlemmen Stefan Persson från distrikt MellanNorrland en åtgärd för att slippa ha med storbankerna att göra – att starta en helt egen.

”Byggnads borde starta en egen bank för att säkra kvar medlemmar i 30–50 årsåldern och att ha någonstans att få in pengar. Tänk er att min bank är den som strider för mig inom arbetet och en bank som jag har stort förtroende för. Sedan är det ju skönt som bank att ha snickare som kunder”, skriver Stefan Persson i sin motion.

Motionären vill att banken ska ha rimliga räntenivåer och säkra medlemmarnas intressen. Dessutom ser han fördelar i att förbundet skulle få en extra inkomstkälla.

För två år sedan avslöjades att delar av Kommunals ledning semestrat och druckit på medlemmarnas bekostnad. Efter det har Kommunal skärpt alkoholpolicyn. Inför Byggnads kongress går flera regioner samman för att förbundet ska sluta att bjuda på alkohol till anställd personal, förtroendevalda och medlemmar.

”Idag har Byggnads en alkoholpolicy där det står: I samband med måltid kan arbetsgivaren bjuda på högst två glas vin eller två öl eller ett av vardera. Vid utbildning kan arbetsgivaren bjuda på vin eller öl enligt riktlinjerna vid avslutnings-kvällen …. Det är inte lämpligt att ett fackförbunds pengar används till anställda och fackligt förtroendevaldas alkoholkonsumtion”, skriver bland annat region GävleDala.

Läs också Uppsägningspott som skydd vid arbetslöshet: "Förhandla fram avtalsvägen"

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kravet: Sluta bjud på öl, Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig