info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kortare arbetstid viktigare än högre lön på bygget: "Påfrestande arbete"

Byggnadsarbetare väljer färre arbetstimmar före en fetare plånbok. Det visar en omröstning i Facebookgruppen "Din lön på bygget".

I omröstningen fick läsarna välja mellan vad de tycker är viktigast – ”Högre lön” eller ”kortare arbetstid” Av de 332 som svarat har 217 valt ”kortare arbetstid” och 115 ”högre lön”. Det finns alltså en tydlig majoritet som heller vill arbeta färre timmar. Roger Johansson är chef på Byggnads avtalsenhet.
– Jag är inte förvånad över siffrorna. Det är ett stort intresse för frågan och det är fler och fler som pratar om kortare arbetstid. Inför Byggnads kongress i maj så ligger en förkortad veckoarbetstid högt på dagordningen. Det är väldigt många motioner som tar upp det.

Vad finns det för vägar att gå för att korta arbetstiden?
– Sex timmars arbetsdag är inte riktigt realistiskt. Men det har kommit in en del intressanta motioner och om vi tittar i spåkulan kan en nyckel vara att sprida arbetstiden lite och ta ut produktivitetsökningen i förkortad arbetstid.

Läs också Snickaren Rogers förslag: Fria glasögon på jobbet

Finns det några planer på att i framtida avtalsförhandlingar försöka växla över en större del av avtalsvärdet i kortare arbetstid istället för högre lön?
– Det är något som medlemmarna bestämmer. Skickar de in sådana motioner så måste vi titta på vad som är möjligt att göra. Vi har fått en del förslag om detta redan till kongressen, men eftersom det är en avtalsfråga har vi har hänvisat till nästa avtalsrörelse.

Varför tror du att så många vill ha en kortare arbetstid?
– Dels för att det är ett påfrestande arbete både fysiskt och psykiskt med tuffa tidplaner och många yrkesgrupper på samma plats. Sedan tror jag livspusslet spelar in – man har hockeyträning, läxläsning och man har ansvar för nära och kära. Därför tror jag det kommer högt på önskelistan.

”Din lön på bygget” är en Facebookgrupp som mestadels handlar om lön och andra ersättningar för byggnadsarbetare. Bland annat publiceras det lönestatistik och reportage som rör ackordet, tidlön och annat som påverkar plånboken. Gruppen har idag 5 163 medlemmar.
Vill du gå med i ”Din lön på bygget” kan du göra det här.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kortare arbetstid viktigare än högre lön på bygget: "Påfrestande arbete"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig