info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V38

Kortare arbetstid het fråga inför kongressen

Sex timmars arbetsdag, högre traktamente och milersättning. Byggnads kongress närmar sig. Här motioner som rör arbetstid, sysselsättning och lön.

Foto: Colorbox

I månadsskiftet maj/juni är det dags för Byggnads kongress i Göteborg. Total ska cirka 350 motioner falla under klubban. Ett 40-tal motioner tar upp frågor som gäller arbetstid, sysselsättning och lön. Och hälften av dem belyser arbetstiden ur flera aspekter. Ämnet verkar beröra många och ser därmed ut att bli en brännande fråga under kongressen.

Det finns motioner om såväl arbetstidsförkortning på ett par timmar i veckan till lite mer långtgående förslag som sex timmars arbetsdag. Bland annat vill Ulf Nilsson, byggnadsplåtslagare från Bergsjön i Göteborg, att Byggnads ”tar fram en handlingsplan för att aktivt driva på och utveckla opinionen i samhället för sex timmars arbetsdag med bibehållen lön”.

Läs också Höjt trakt? Glöm det!

– Det här är en viktig fråga som vaknat till liv igen. Det behövs en kortare arbetstid, säger Ulf Nilsson.

Region Gävle-Dala är inne på samma linje och menar i sin motion att det behövs sex timmars arbetsdag så att ”arbetare ska kunna njuta av en ålderdom värd namnet”.

I två motioner finns det förslag om att en möjlig start för denna omställningsprocess kan vara att gå via Riksbyggen. De vill att Byggnads verkar för att Riksbyggen ska driva ett testbygge med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Flera andra vill se att normtiden på 40 timmar i veckan trappas ner. Och här finns det en drös av förslag med en veckoarbetstid på mellan 36 och 38 timmar.

En annan fråga som handlar om kortare total arbetstid under ett år är antalet semesterdagar. I några motioner väcks frågan om det inte är dags att utöka antalet betalda semesterdagar till 30. Alltså sex veckor. Bland annat hänvisar en motionsskrivare till att den femte veckan infördes 1978 – alltså för 40 år sedan.

Läs också Snickaren Rogers förslag: Fria glasögon på jobbet

Ett flertal motioner tar upp traktamentet och milersättningen. Det gemensamma för samtliga är att de motiverar kravet på högre ersättningar med att de inte höjts på många år trots att kostnaderna ökat.

Flera vill se att Byggnads arbetar mer med frågan för att lyfta ersättningsnivåerna. Region Småland-Blekinge vill att facket ska gå på politiker och andra vill att Byggnads arbetar aktivt för att påverka Skatteverket med målet att höja traktamentsnivån och milersättningen.

En annan motion tar upp att arbetsförmedlingen borde utvecklas istället för att ersättas med privata alternativ. Det är region Stockholm-Gotland som kommer med förslaget och de menar att hjälp till arbetslösa, ”människor i nöd”, aldrig kan bygga på privat profit.

En annan motion från samma region tar upp frågan om RUT- och ROT-avdraget. Här vill man se att det helt avskaffas då motionsskrivaren anser att det handlar om ett ”bidrag till de högavlönade.”

arrow_forward Senaste nytt