info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Traktet som aldrig lyfter

Traktamentet har bara höjts 30 kronor de senaste 24 åren. Byggnadsarbetarna Mats Broman och Tord Nilsson, som ständigt ligger ute på jobb, tycker att det är på tok för lite. I slutändan blir det nästan så att de betalar för att kunna jobba.

Här har du de senaste lönerna på bygget.

De står vid husvagnarna på arbetarcampen till kraftverksbygget i Höljes, nära gränsen mellan Värmland och Norge. Snickaren Mats Broman och betongarbetaren Tord Nilsson pratar traktamenten. Om den gamla goda tiden då ersättningen räckte mer än väl. Tord Nilsson får något dimmigt i blicken när han minns det glada 1980-talet, då traktet gav långt över 400 kronor dygnet de första veckorna. Men tiderna har förändrats. Nivån på traktamentet frös till is i början av 1990-talet. Sedan 1990 har det bara höjts med 30 kronor. Samtidigt upplever Mats Broman och Tord Nilsson att det mesta blir dyrare för varje år. Det handlar om allt från hyra av husvagnsplats, inköp av husvagn, till rum på vandrarhem och matkassen.
– Jag går inte minus varje månad, men det är inte långt ifrån. Fortsätter utvecklingen blir vi snart tvungna att betala för att ligga ute på jobb, säger Mats Broman.

Läs också Kortare arbetstid het fråga inför kongressen


Mats Broman pendlar mellan bostaden i Falun och arbetsplatsen i Höljes. I husvagnen har han en hel del teknikprylar, allt för att hålla kontakten med familjen. Det blir en del extra kostnader, som surf och extra dator när man ligger ute på jobb.

Fram till 1990 hade byggnadsarbetarna traktamenten som reglerades via Byggavtalen, men då fasades deras traktamente över till Skatteverkets regler. Där var nivån på traktamentet lägre, men byggnadsarbetarna fick behålla ”sin” nivå i väntan på att Skatte-
verket skulle hinna ikapp. Det blev en lång väntan 
– byggnadsarbetarnas traktamente höjdes nästa gång först år 2008. Det blev alltså 18 år med frysta nivåer. Under den tiden steg priserna med drygt 40 procent.
Tord Nilsson har kuskat land och rike runt sedan 1982 och Mats Broman har varit med sedan 1994. För det mesta har de bott i husvagn. Något de gör även nu; ett gäng husvagnar av varierande standard och storlek står uppställda på en grusplan, precis intill rallycrossbanan i Höljes. Ett stenkast bort ligger jobbet – kraftverket i Höljes som nu genomgår en renovering för att klara vattenflödet från Klarälven.

Det är kväll och det är dags för middag. Solen strålar och dagen till ära blir det gratismat. NCC
bjuder på hamburgare och öl. Men i vanliga fall 
betalar killarna såklart själva och det har blivit allt svårare att få livet i husvagn att gå ihop ekonomiskt.
– Det krävs planering och snålhet. Vi har nästan samma nivå på traktamentet i dag som för 20 år sedan. Det säger sig ju självt att det inte är rimligt. Traktamentet borde ligga på minst 400 kronor, säger Mats Broman med eftertryck.
På arbetsplatsen i Höljes går det ändå ihop. Men det beror på att de bor ute i skogen – långt från civilisationen.
– Här är det gott om utrymmen. Vi betalar bara 500 kronor i månaden för husvagnsplatsen och det finns inte så mycket att lägga pengar på. Det blir mest att hänga i husvagnen och det är billigt och bra, säger Tord Nilsson.
Han berättar att det är betydligt dyrare på andra platser i landet.
– I Stockholmsområdet kan de ta 2 500 kronor 
i månaden och då räcker inte traktamentet långt. Och vandrarhem är inget alternativ då det kostar ett par hundra natten. Och där blir det oftare en dagens rätt ute så matkostnaden skenar iväg.


Tord Nilsson och Mats Broman har kuskat land och rike runt sedan 1982 respektive 1994. För det mesta har de bott i husvagn.

Mats Broman pendlar mellan bostaden i Falun och arbetsplatsen i Höljes. Den egna husvagnen ser inte ut att vara toppklass i området. Han säger själv att den är anpassad efter ekonomin. Inne i den varma husvagnen har han en hel del teknikprylar. Allt för att hålla kontakten med familjen.
– Vi pratar så ofta vi kan via skärmen. Det gör att livet i veckorna blir lite lättare, men samtidigt kostar det en del att ha dubbelt upp av datorer, abonnemang eller vad det nu kan vara.
Sammantaget blir alla kostnader och traktamentet ett nollsummespel. Mats Broman tycker det är viktigt att de som ligger ute på jobb har en extra morot. Att traktamentet även ger en del slantar på kontot. Som en kompensation för att de tvingas vara borta från familjen under veckorna.
– Många tar de här jobben då det inte finns några på hemmaplan. Det är ju mycket bättre att ha ett 
jobb än att vara arbetslös, men det är ju fel att vi nästan ska betala för att kunna jobba och leva ett drägligt liv.

Traktamente – så funkar det

Huvudregeln vid alla ersättningar som arbetsgivaren betalar ut för att täcka levnadskostnader är att de är skattepliktiga. Men den anställda har rätt till avdrag för ökade levnadskostnader enligt en schablon. Och för att det då ska bli enklare för den anställda medges en så kallad tyst kvittning. Med det menas att den anställda inte ska redovisa ersättningen i deklarationen och hen inte heller får göra något avdrag.
Det skattefria beloppet ligger för år 2014 på 330 kronor per dygn. Där 220 kronor är heldagstraktamente och 110 kronor är natt-traktamente. Traktamente för natten betalas ut när arbetsgivaren inte betalar de faktiska kostnaderna, exempelvis hotell, utan då den anställda ordnar eget boende, exempelvis husvagn. Kravet är att arbetsplatsen måste ligga minst 7 mil från hemorten.
Enligt Byggnads avtal finns det även rätt till ett så kallat förrättningstillägg om det inte finns en överenskommelse om boende. Den som måste ordna sitt eget boende, exempelvis husvagn, har rätt till tillägget. Förrättningstillägget betalas med 35 procent av traktamentsbelopp för varje dag då arbetstagare utfört arbete under de första 90 kalenderdagarna på arbetsplatsen. Därefter sjunker tillägget till 20 procent.

Prisbasbeloppet styr nivån

Det är Skatteverket via lagstiftaren som bestämmer vilken nivå traktamentet ska ligga på. Och det som gäller för en heldag är 0,5 procent av prisbasbeloppet. Det låg förra året på 44 400 vilket ger 222 kronor.
Summan avrundas sedan till närmaste tiotal – vilket ger 220 kronor för en heldag. Nattraktamentet är häften av den summan – 110 kronor. Tillsammans ger det 330 kronor per dygn.
Prisbasbeloppet styrs i sin tur av inflationen. Inflationen har varit låg de senaste åren, vilket inte gett mycket till höjning. Och åren dessförinnan låg byggnadsarbetarnas traktamente på en fast nivå och väntade på att Skatte-verkets ”nivå” skulle hinna ikapp.
Därför har höjningen bara blivit 30 kronor på 24 år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Traktet som aldrig lyfter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig