info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utbildningstvång och glasögonfrågor bland 350 motioner: "Hög kvalitet"

Många har åsikter om hur Byggnads ska jobba. Inför kongressen i sommar har hela 350 motioner kommit in. Det handlar om allt ifrån utbildningstvång till glasögon.
– Jag har stor respekt för alla som har lagt ner tid på det här, säger Patrik Östberg, Byggnads förbundssekreterare.

Byggnads håller sin 17:e kongress i Göteborg i början av juni. 350 motioner kommer att behandlas.
Det handlar om vitt skilda ämnen. En motionsskrivare vill att Byggnads ska kräva utbildning inom bygg för den som vill starta byggföretag. En annan vill att förbundet ska arbeta för att arbetsgivaren ska tillhandahålla fria arbetsglasögon.

LÄS MER: Så var kongressen 2014

Läs också Snickaren Rogers förslag: Fria glasögon på jobbet

Byggnads förbundssekreterare Patrik Östberg berättar att det från början fanns 400 motioner, men att flera hade samma budskap och kunde sorteras bort.
– I år var det första gången vi genomförde motionshantering helt digitalt via webben. Jag är övertygad om att vi till kongressen 2022 har över 500 motioner, när medlemmarna är mer medvetna om hur lätt det är att påverka sin egen medlemsorganisation.
Är 350 motioner mycket eller lite jämfört med tidigare år?
– Det är drygt 70 fler än kongressen 2014. Men fortfarande för lite tycker jag. Alltid kul när medlemmarna lägger ner tid för att förändra annat än kollektivavtal.
Vad tycker du om kvaliteten på motionerna?
– Den är överlag hög. Några känns igen sedan tidigare år men jag har stor respekt för alla som har lagt ner sin tid på att förändra och utveckla Byggnads genom att skriva motioner, oavsett innehåll.
Hur tycker du att medlemsinflytandet genom motioner fungerar på Byggnads?
– Medlemsinflytandet fungerar till 100 procent. När en motion skickas in från en medlem via medlemskrets så kommer den alltid att behandlas i demokratisk ordning, bättre medlemsinflytande är svårt att få.
– Däremot tycker jag att Byggnads både centralt och lokalt satsar alldeles för lite tid och resurser på att utveckla och stärka den lokala demokratin, vilket jag hoppas att kongressen kommer att ändra på i sommar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utbildningstvång och glasögonfrågor bland 350 motioner: "Hög kvalitet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig