info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads medlemmar: Facket måste driva på om höjd a-kassa "Ersättningsnivån är katastrofal"

Bort med karensdagarna i a-kassan, höj taket för a-kasseersättningen och låt allt arbete kvalificera till a-kassa. 22 motioner med krav på en bättre a-kassa har landat på förbundsstyrelsens skrivbord inför Byggnads kongress i sommar.

Medlemmarna vill att Byggnads aktivt ska verka för att a-kassan ska motsvara 80 procent av verklig lön. De skriver in sina motioner att de vill att a-kassan ska utformas som till exempel föräldraförsäkringen när det gäller ersättningens tak – för att arbetslösa ska komma upp till 80 procent av tidigare inkomstnivå. Idag får man 910 kronor första hundra dagarna, därefter 760 kronor per dag.

”Den ekonomiska förlusten att förlora sitt arbete, med 7 dagars karens och en halverad ersättningsnivå är katastrofal.” skriver Anu Jonsson som jobbar med medlemsärenden på Byggnads i Kalix.

Läs också Snickaren Rogers förslag: Fria glasögon på jobbet

”Arbetslösförsäkringen behöver moderniseras efter människors verkliga levnadsförhållanden”, skriver snickaren Mats Preutz från Munka Ljungby.

En annan fråga som många medlemmar tycker är viktig, är att arbete generellt ska kvalificera till full ersättning. Flera motioner handlar om att Byggnads bör driva frågan. Idag kvalificerar vissa anställningsstöd inte till a-kassa.

Byggnadsarbetaren Andras Lind beskriver problemet så här:

”På en arbetsplats där två personer gör exakt samma arbete men den ena har nystartsjobb och den andre har särskilt anställningsstöd och befinner sig i jobb- och utvecklingsgarantin så får de olika ersättning om de åter blir utan arbete efter tolv månaders jobb. Nystartsjobbaren kan börja på en ny a-kasseperiod med 80 procents ersättningsnivå medan den som haft anställning med särskilt anställningsstöd får 65 procents ersättning och fortsatt hänvisning till jobb- och utvecklingsgarantin. Jag tycker att en grundregel ska vara att allt arbete ska kvalificera till a-kassan.” skriver Andreas Lind.
Byggnads kongress kommer att pågå mellan den 1-3 juni.

LÄS MER: Snickaren vill att Byggnads förhandlar fram en uppsägningspott vid arbetslöshet.

Läs också Kravet: Sluta bjud på öl, Byggnads

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads medlemmar: Facket måste driva på om höjd a-kassa "Ersättningsnivån är katastrofal"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig