info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Knepet – så ska fartbusarna vid vägarbeten stoppas

Byggnadsarbetaren har gång på gång skrivit om arbetare vid vägen som drabbats av respektlösa förare. Det har bland annat handlat om utsatta flaggvakter och om TMA-föraren Tomas Nilsson, som blev utsatt av en aggressiv bilist som körde mot rött.

– Han spottade på mig när han tryckte upp mig mot bilen, berättade Tomas Nilsson.

Enligt en undersökning från Seko svarar 91 procent av de tillfrågade att de känner oro för att arbeta på vägen. För tio år sedan var motsvarande siffra under 50 procent.

Regeringen gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda möjliga åtgärder för att öka säkerheten för de som arbetar vid vägarbeten. Men några resultat av detta lär dröja.

För att sätta fokus på den här typen av vägolyckor inför försäkringsbolaget Svedea en förhöjd självrisk om en förare orsakar en skada på fordon i anslutning till vägarbete, bärgning eller liknande.

– Vållar man en skada på till exempel en bärgningsbil eller buffertfordon får man betala 10 procent av prisbasbeloppet för trafikskada och dubbel självrisk för vagnskada. Det nya villkoret införs den 1 januari 2020 och vår förhoppning är att man som förare ska bli mer uppmärksam på den här typen av situationer på vägarna, säger Kivan Kaivanipour, produktchef för bilförsäkring på Svedea.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Knepet – så ska fartbusarna vid vägarbeten stoppas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig