info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

9 av 10 rädda på jobbet: ”Överkörd om man inte är vaken”

Allt fler vägarbetare känner oro på sin arbetsplats. Det visar en ny undersökning från Seko.

Tommi Ramstedt, Sara Martinsson och Henrik Ljunggren. Foto: Maria Hansson/Pavel Koubek/Johan Wahlgren

En överväldigande majoritet av vägarbetarna i Sverige känner oro över den bristande säkerheten på jobbet. I en färsk undersökning från Seko, som ingår i rapporten ”Med fara för livet”, svarar 91 procent av de tillfrågade att de känner oro för att arbeta på vägen. För tio år sedan var motsvarande siffra under 50 %.

Och vägarbetarnas rädslor är befogade. Under samma tioårsperiod har antalet arbetare som råkat ut för incidenter på jobbet nästan fördubblats, från 31 % till 59 %.

I höstas intervjuade Byggnadsarbetaren tre flaggvakter som just berättade om otryggheten på jobbet. En av dem var Tommi Ramstedt från Hedemora, som varit flaggvakt i 13 år. Han säger att han blivit så van vid faran att han slutat vara rädd. Men han tecknar bilden av en farlig arbetsplats: ”En del bilister skiter i att stanna, de bara försöker köra förbi flaggan och vid några tillfällen har det varit nära att smälla. Jag har tvingats att hoppa åt sidan. Sådana situationer är rätt vanliga. Om man inte är vaken blir man överkörd.”

Även Sara Martinsson beskriver sin arbetsplats som farlig, där det gäller att vara vaksam: ”För inte så länge sedan blev det kaos på ett vägbygge utanför Karlskoga. När jag körde lotsbilen fick jag möte från andra hållet. De som väntade på andra sidan arbetsområdet hade kört mot rött. Det är farligt för vi kan krocka och jag vet inte hur många gånger jag sprungit ut ur lotsbilen och sagt till folk att backa.”

Henrik Ljunggren från Tärnsjö berättar att han är rädd för att bli påkörd och skadad på jobbet: ”Många verkar se oss flaggvakter som ett hinder på vägen mellan jobbet och hemmet.”

Det är inte någon smickrande bild Henrik tecknar av bilister: ”Det händer dagligen att någon kör mot rött när vi har lotstrafik. Vissa skiter i att det är rött. Det är helt jävla otroligt. Och när de väl bestämt sig för att smita så kör de ofta så snabbt som möjligt för att hinna över till andra sidan innan de får möte.”

För att förbättra vägarbetarnas arbetsmiljö och minska riskerna för olyckor går nu Seko ut med ett flertal krav. De vill bland annat se följande:

  • Kraftig höjning av fortkörningsböter.
  • Arbetsmiljön för vägarbetare får aldrig vara en parameter att skära ned på för att vinna en upphandling.
  • Arbetsmiljöverket måste bli bättre på att genomföra inspektioner.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 9 av 10 rädda på jobbet: ”Överkörd om man inte är vaken”