info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Flaggvakt – ett riskjobb

Henrik är rädd på jobbet: "Lastbilen kom i 90 knyck"

De styr trafiken vid vägarbeten och stora byggen. Med en liten röd flagga ska de underlätta för alla – men möts av frustrerade trafikanter, glåpord och svordomar. "Många verkar se oss som ett hinder på vägen mellan jobbet och hemmet", säger flaggvakten Henrik Ljunggren när vi möter honom i Tärnsjö.

Henrik Ljunggren jobbar i Tärnsjö och har varit flaggvakt i fyra år. OBS: Lastbilden på bilden har ingenting att göra med händelsen som han berättar om. Foto: Johan Wahlgren

”En gång var jag med om en händelse som var riktigt läskig. Det var på natten, på ett vägarbete på E6:an mellan Kungälv och Angeredsbron utanför Göteborg. Plötsligt kom det en lastbil i hög fart. Den körde i 90 knyck rätt in i arbetsområdet. Jag satt i ett arbetsfordon lite längre in på arbetsplatsen. Två arbetskamrater satt i ett annat fordon precis i början. När de såg lastbilen kastade de sig ut ur bilen.

Chauffören i lastbilen upptäckte faran, ställde sig på bromsarna och hann stanna innan det smällde. Efteråt blev det riktigt jobbigt, det var så nära att två förolyckades. Och orsaken till chaufförens höga fart var att han satt och tittade på film.

Läs också Han räddar liv i byggtrafik: "Föräldrarna är värst"

Det händer dagligen att någon kör mot rött när vi har lotstrafik. Vissa skiter i att det är rött. Det är helt jävla otroligt. Och när de väl bestämt sig för att smita så kör de ofta så snabbt som möjligt för att hinna över till andra sidan innan de får möte.

I somras när jag körde lotsbilen från ena hållet mötte jag en annan bil i hög fart mitt i en tvär kurva. Jag ställde mig på bromsen och det blev vår räddning. Bilisten väjde undan och drog iväg. Senare fick jag höra att asfaltsläggarna försökt uppmärksamma bilisten och att vältföraren tutat för att varna för mötande trafik. Det gick inte, hon bara blåste förbi i 70 kilometer i timmen.

Jag är rädd när jag är på jobbet. Rädd för att bli påkörd och skadad. Många verkar se oss flaggvakter som ett hinder på vägen mellan jobbet och hemmet.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Henrik är rädd på jobbet: "Lastbilen kom i 90 knyck"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig