info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här får vägarbetarna kroppskameror: "Vi vill avskräcka"

En del bilister tappar tålamodet när de inte kommer fram snabbt nog vid vägarbeten. Då händer det att de tar ut sin ilska på arbetarna. Hoten har ökat de senaste åren och för att vända utvecklingen testas nu kroppskameror.

Enligt fackförbundet Seko har situationen för vägarbetare förvärrats de senaste åren Foto: Mostphotos

Det är iperspektiv.se som skriver om ett pilotprojekt med kroppskameror och kameror i arbetsfordon som pågår på några av Svevia:s arbetsplatser.

– Förhoppningen är att kamerorna gör att färre utsätts för brott och annat olämpligt beteende, säger Andreas Bäckström som är verksamhetsutvecklare på Svevia.

Läs också Vägrade stanna – två flaggvakter påkörda på bygget

Att de som arbetar på vägbyggen, ofta flaggvakter, utsätts för påhopp och trakasserier är inget nytt. Byggnadsarbetaren har skrivit om flera fall. Men enligt en undersökning från fackförbundet Seko har situationen förvärrats de senaste åren. Kamerorna testas nu bland annat av flaggvakter i Göteborg.

– Det är ännu för tidigt att säga något bestämt om resultatet, men det ser hittills bra ut. Flera upplever en ökad trygghet, säger Andreas Bäckström till iperspektiv.se.

Ett mål med kamerorna är, förutom att öka tryggheten för vägarbetarna, att göra alla som kör omkring i trafiken uppmärksamma på att vägarbetarna kan ha kroppskameror på sig.

– Vi vill avskräcka och förebygga brott, ungefär som med fartkameror, avslutar Anderas Bäckström.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Läs också Knepet – så ska fartbusarna vid vägarbeten stoppas

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här får vägarbetarna kroppskameror: "Vi vill avskräcka"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig